https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-bp-dopredu-vedelo-o-riziku-vybuchu-na-tezebni-plosine-deepwater-horizon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení BP dopředu vědělo o riziku výbuchu na těžební plošině Deepwater Horizon

28.2.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
To, že hrozí riziko výbuchu na těžební plošině, jsme věděli. A věděli jsme, že je to velké riziko, řekl u soudu Lamar McKay, bývalý ředitel americké pobočky BP. Na snímku hořící vrtná plošina Deepwater Horizon
To, že hrozí riziko výbuchu na těžební plošině, jsme věděli. A věděli jsme, že je to velké riziko, řekl u soudu Lamar McKay, bývalý ředitel americké pobočky BP. Na snímku hořící vrtná plošina Deepwater Horizon
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
To, že hrozí riziko výbuchu na těžební plošině, jsme věděli. A věděli jsme, že je to velké riziko, řekl u soudu Lamar McKay, bývalý ředitel americké pobočky BP a současný šéf globální operací firmy. Ropná plošina Deepwater Horizon v roce 2010 skutečně explodovala. Výbuch zabil jedenáct lidí a způsobil největší ekologickou katastrofu v USA. O procesu informuje server New York Times.
 

Během prvního dne soudního procesu se společností BP, kdy jsou vyslýchání svědci, se ukázalo, že vedení vědělo o riziku, které hrozilo na ropné plošině Deepwater Horizon. Vedení společnosti BP se hájí tím, že za nehodu mohou její dodavatelé, podle obžaloby je na vině selhání managementu.

Podle McKaye byla společnost odpovědná za provedení vrtu, ale odpovědnost za bezpečnost těžby podle něho nese i dodavatel těžební plošiny, cementu a další dodavatelé. „Je to týmová záležitost. A zvládání rizik a dohled na bezpečnost je sdílená odpovědnost,“ tvrdí McKay.

Z McKayovy výpovědi vyplývá, že těžba ropy s sebou nese rizika, přičemž rizika těžby v hlubokých vodách Mexického zálivu s sebou přináší hůře zvladatelná rizika a případná nehoda by přinesla větší škody.

Vnitřní dokumenty společnosti ukázaly, že BP se po několika týdnech problémů s provozem plošiny potýkala i se „ztrátou kontroly nad vrtem“ už v březnu 2010. Několik měsíců před tím se vedení zabývalo problémy s pláštěm vrtu a s bezpečnostním ventilem, které pak byly jednou z důležitých součástí řetězce událostí, které vedly k havárii.

V červnu 2009 nahlásili inženýři BP své obavy, že plášť vrtu, který společnost plánovala použít, se může při velkém tlaku zhroutit, což by byl zřejmě nejhorší scénář nehody.

McKay na začátku svého svědectví uvedl, že ani před, ani po nehodě nečetl učebnici systémů bezpečnosti, a že ani nečetl zprávu o bezpečnosti, kterou pro BP napsal externí konzultant Robert Bea. Podle něho mohla za nehodu kultura vedení společnosti, které se snažilo šetřit každý dolar.

Soudní pře se projednává u Federálního okresního soudu v New Orleans a jde o souhrnnou žalobu, kterou za stát, soukromé společnosti a fyzické osoby podalo proti BP a jejím dovavatelům ministerstvo spravedlnosti. Soud má rozhodnout o tom, kdo je za nehodu vinný. Rozsudek by mohl být znám do roka a může mít velký dopad na další osud společnosti BP. Podle amerického zákona o vodách hrozí společnosti pokuta za každý barel ropy, který unikl do moře. Pokuta může být od 1 100 dolarů za barel (cca (21 500 Kč), až po 4 300 dolarů za barel (84 000 Kč) v případě, že společnost dopustila hrubé nedbalosti. Do moře přitom unikly miliony barelů ropy.


reklama

 
Další informace |
Podle článku New York Times BP Executive Testifies That a Rig Explosion in the Gulf Was a Known Risk, zveřejněného 26.2.2013.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist