https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asi-500-000-kotlu-musi-do-konce-roku-projit-povinnou-revizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asi 500 000 kotlů musí do konce roku projít povinnou revizí

12.10.2016 16:13 | PRAHA (ČTK)
Podle ředitele odboru ochrany ovzduší ministerstva Kurta Dědiče jde o obdobu pravidelných technických kontrol u aut
Podle ředitele odboru ochrany ovzduší ministerstva Kurta Dědiče jde o obdobu pravidelných technických kontrol u aut
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povinnou revizí kotlů, kterou zavedla v září 2012 novela zákona o ochraně ovzduší, musí projít do konce letošního roku zhruba 500 000 topenišť. Vyplývá to z informací ministerstva životního prostředí. Cílem povinných revizí je přispět ke snížení množství vypouštěných škodlivých emisí, a tím i zdravotních rizik. Potvrzení o revizi si bude moci od nového roku vyžádat úřad města nebo obce, v případě nedodržení povinnosti hrozí pokuta až 20 000 korun. Nejpozději za dva roky je nutné revizi kotle pravidelně zopakovat.
 

Kontroly se vztahují na topná zařízení s příkonem od deseti do 300 kilowattů a teplovodním okruhem, tedy na většinu kotlů na uhlí, dřevo nebo jiná pevná paliva v rodinných domech určených k trvalému bydlení i k rekreaci. Revize platí i pro krbové vložky, pokud jsou napojené na radiátory a s tepelným příkonem od deseti kilowattů výše.

Podle ředitele odboru ochrany ovzduší ministerstva Kurta Dědiče jde o obdobu pravidelných technických kontrol u aut. Připomíná, že kotel má být dle zákona o ochraně ovzduší instalován, provozován a udržován v souladu s pokyny výrobce a tímto zákonem a spalovat palivo určené výrobcem kotle. "To se mnohdy neděje a důsledkem jsou zakouřené obce v zimním období. Pravidelnými revizemi chceme zajistit dobrý technický stav zdrojů vytápění a přispět tím ke snížení vlivu lokálních topenišť na ovzduší po celé ČR," uvedl Dědič.

Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba také i to, co a jak se v kotli spaluje. Základní prohlídka zabere zhruba hodinu, cena není stanovena zákonem, podle informací ministerstva se pohybuje mezi 600 až 1500 Kč. Po revizi technik vystaví doklad o kontrole, kterým se pak lidé mohou prokázat při případné výzvě z úřadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

16.10.2016 08:18
To co říká pan Dědič ji iluze a k žádnému zlepšení kvality ovzduší nedojde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist