https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-by-chtely-energeticke-reformy-eu-vice-ambiciozni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace by chtěly energetické reformy EU více ambiciózní

1.12.2016 07:13 | PRAHA (ČTK)
Z pohledu spotřebitele je podle Hnutí Duha velmi zajímavý důraz, který Evropská komise klade na vlastní výrobu v decentralizovaných obnovitelných zdrojích, například střešních fotovoltaických elektrárnách.
Z pohledu spotřebitele je podle Hnutí Duha velmi zajímavý důraz, který Evropská komise klade na vlastní výrobu v decentralizovaných obnovitelných zdrojích, například střešních fotovoltaických elektrárnách.
Foto | Roto Frank AG / Roto Frank AG/Wikimedia Commons
České asociace prosazující takzvanou zelenou energii by chtěly energetické reformy EU více ambiciózní než jsou ty, které Brusel představil. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) a Solární asociace. ČEZ a Hnutí Duha naopak vnímá návrhy pozitivně. Evropská komise ve středu představila reformy evropské energetické oblasti po roce 2020.
 

Návrhy, které musí schválit členské státy a Evropský parlament, stanovují závazný cíl snížení spotřeby energie do roku 2030 o 30 procent a zvýšení podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny v EU na 27 procent.

"Problém je, že Evropská unie přijímá lehce bezzubou strategii, protože cíl pro obnovitelné zdroje je příliš nízký. Nebude navíc právně závazná na úrovni jednotlivých členských států, ale pouze pro EU jako celek," uvedl ředitel AliES Martin Sedlák.

Energetická společnost ČEZ naopak navržené reformy vesměs vítá. Schvaluje například společná pravidla pro vnitřní trh s elektřinou. Cena takzvané silové elektřiny pro konečného zákazníka by podle nich byla stanovena na tržním principu. Podle ČEZ by tím byla konečně odstraněna jakákoliv regulace cen.

Naproti tomu negativně ČEZ vnímá možné založení unijního fondu pro obnovitelné zdroje energie, kam by ČR byla povinna přispívat, pokud by neplnila svůj cíl v oblasti obnovitelných zdrojů. "Domácí finanční zdroje by měly zůstat v rámci ČR," uvedl mluvčí společnosti Martin Schreier.

Z pohledu spotřebitele je podle Hnutí Duha velmi zajímavý důraz, který Evropská komise klade na vlastní výrobu v decentralizovaných obnovitelných zdrojích. Konkrétně směrnice uvádí, že provozovatelé obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu nemají být zatíženi žádným poplatkem, který nesouvisí s odůvodněnými náklady jiného účastníka trhu. „Vítáme podporu střešních fotovoltaických elektráren ze strany Evropské komise. Penalizovat spotřebitele za to, že si pořídí vlastní zdroj, nedává smysl a novelizovaná Směrnice to potvrzuje," dodává energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Komise nazvala balíček Čistá energie pro všechny Evropany. Jeho cílem je přesvědčit státy, že přechod na čistou energii je růstovým odvětvím a vyplatí se do něj investovat. EK očekává, že od roku 2021 díky jejím opatřením dosáhnou veřejné a soukromé energetické investice až 177 miliard eur (4,8 miliardy Kč) ročně a vznikne 900 000 nových pracovních míst.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist