https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ave-cz-znovu-usiluje-o-povoleni-na-obnoveni-spalovny-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AVE CZ znovu usiluje o povolení na obnovení spalovny v Rybitví

25.1.2016 11:15 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubice již několik měsíců jednají s firmou o odkoupení zařízení. AVE CZ původně vyčíslila celý přínos projektu včetně budoucích výnosů na více než 70 milionů korun, což bylo pro město nepřijatelné
Pardubice již několik měsíců jednají s firmou o odkoupení zařízení. AVE CZ původně vyčíslila celý přínos projektu včetně budoucích výnosů na více než 70 milionů korun, což bylo pro město nepřijatelné
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství pokračuje ve svém snažení znovu zprovoznit bývalou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Po téměř dvou letech bylo obnoveno řízení o vydání integrovaného povolení, namísto Pardubického kraje o něm bude rozhodovat Královéhradecký. Pardubický kraj se tak vyhnul možnému nařčení z podjatosti.
 

"Nadřízený úřad, ministerstvo životního prostředí, uznal důvody možné podjatosti a řízení delegoval na krajský úřad Královéhradeckého kraje," sdělila ČTK mluvčí hradeckého hetmanství Martina Götzová.

Spalovnu původně vlastnila chemička Synthesia, která ji provozovala do roku 1995. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Od roku 2006 patří společnosti AVE CZ, která plánovala zařízení modernizovat a spalovat ročně až 20.000 tun nebezpečného odpadu. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, petici pro spalovně podepsalo téměř 50 000 lidí. I kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Firma proto požádala o vydání integrovaného povolení, žádost však nevydal krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí, s žalobou proti tomu společnost u krajského soudu neuspěla. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny. Firma AVE CZ územní plán napadla soudně, Nejvyšší správní soud poté v roce 2011 zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Letos září také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která znemožňovala vydání integrovaného povolení.

Obec Rybitví připravuje změnu územního plánu, dokončena bude zřejmě během několika měsíců. Zda umožní firmě získat územní rozhodnutí, není zcela jasné. "Území bude v plánu navrženo pro nakládání s odpady. Je tam ale klauzule, že je to s výjimkou termického zpracování," řekl ČTK starosta Rybitví Radim Voltr.

Podle pardubického krajského radního pro zemědělství, venkov a životní prostředí Václava Kroutila je možné, že AVE CZ bude muset znovu opakovat celý proces EIA. Tvrdí také, že nebezpečných odpadů není v regionu pro provoz spalovny dostatek.

Pardubice již několik měsíců jednají s firmou o odkoupení zařízení. AVE CZ původně vyčíslila celý přínos projektu včetně budoucích výnosů na více než 70 milionů korun, což bylo pro město nepřijatelné. V lednu se zástupci obou stran dohodli na tom, že firma předloží souhrn reálných nákladů projektu a cenu za demolici a sanaci pozemku. "Upřednostňujeme nabídku, která by měla v ceně i to, že pozemek je prakticky čistý a bez budoucích závazků," řekl ČTK primátor Martin Charvát. S výsledným návrhem by se měli zastupitelé seznámit v březnu. Podle Charváta má radnice signály, že o odkoupení uzavřené spalovny se zajímají i další investoři.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE CEE Holding. Aktiva skupiny AVE v Česku v roce 2014 získala společnost EP Industries ovládaná Danielem Křetínským.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist