https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bea-johnsonova-pokrti-cesky-preklad-sve-knihy-o-domacnosti-bez-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bea Johnsonová pokřtí český překlad své knihy o domácnosti bez odpadu

30.11.2016 09:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bea Johnsonová je známá coby propagátorka životního stylu zero waste.
Bea Johnsonová je známá coby propagátorka životního stylu zero waste.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Nikola Bruncová / Bez obalu
Bea Johnsonová je známá coby propagátorka životního stylu zero waste. Tento pátek 2. 12. v Praze pokřtí český překlad svého bestselleru – knihy Zero Waste Home. Kniha, která je celosvětově považována za bibli vyznavačů bezodpadového života a byla již přeložena do dvanácti jazyků, ponese v češtině název Domácnost bez odpadu. Křest knihy spojený s přednáškou, diskuzí a autogramiádou autorky navazuje na letošní sérii akcí pořádanou organizací Bezobalu pod názvem Bezobalu o Zero Waste a bude dostupný i v živém přenosu. Informuje o tom organizace Bezobalu.
 

Bea Johnsonová proslula tím, že dokáže dostat roční odpad své čtyřčlenné rodiny do jediné litrové zavařovačky. Její blog a stejnojmenná kniha Zero Waste Home, dokázaly po celém světě nadchnout statisíce lidí k cestě za bezodpadovostí. Svým charizmatem a rétorikou umí přesvědčit, že tímto životním stylem lze nejen zredukovat svou ekologickou stopu, ale také si zjednodušit, zlevnit a ozdravit život.

O popularitě knihy svědčí nejenom vyprodané sály na jejích přednáškách, ale i to že její vydání zařizují ve většině zemí sami fanoušci. V Česku tento impuls přišel od organizace Bezobalu, která Beu Johnsonovou pozvala na konferenci Bezobalu o Zero Waste, kde letos v červnu vystoupila ve své české premiéře. Více informací najdete v článku Nakupovat bez obalů se dá i v supermarketech, tvrdí královna Zero waste Bea Johnsonová Její spoluřečník, Petr Hanzel z Bezobalu, představil Beu a její knihu Tomáši Hajzlerovi, který na konferenci promluvil o tom, jak se se svou rodinou snaží žít bez odpadu (proslovy jsou k shlédnutí v záznamu).

„Nenašel jsem lepší manuál na to, jak si přerovnat život tak, aby byl (skoro) bez odpadků a tím řádově šťastnější, zdravější a ohleduplnější,“ vysvětluje Tomáš Hajzler. Knihu se rozhodl vydat pod názvem Domácnost bez odpadu v nakladatelství Peoplecomm, které provozuje spolu se svou manželkou Petrou. Na jejím překladu a lokalizaci se podílel osmičlenný tým, který si dal záležet i na materiálové šetrnosti knihy – byla vytištěna na kvalitní recyklovaný papír oceněný známkou EU Eco Label. Tisk se dá doslova olíznout, barvy jsou nízkomigrační, tj. zdravotně nezávadné. Těmito barvami se tisknou například potahy na hračky pro děti. Aby byla kniha co nejšetrnější k okolí, bylo navíc místo lepení použito šití vazby.

Kniha bude dostupná přes e-shop nakladatelství a na vybraných distribučních místech, včetně prvního českého zero waste obchodu, který provozuje organizace Bezobalu v centru Prahy.

Křest knihy spojený s autogramiádou, přednáškou a diskuzí s autorkou proběhne v pátek 2. 12. od 17 hodin v Paralelním Polis. Na programu je i krátké vystoupení Tomáše Hajzlera, který představí příběh knihy a Petra Hanzela, který promluví o dění v českém bezodpadovém hnutí a plánech organizace Bezobalu. Celá akce bude tlumočena. Její kapacita je omezena, ale bude možné ji sledovat v živém streamu přes facebook Bezobalu a následně i v chystaném záznamu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jakub Kašpar

30.11.2016 12:34
Nenašel jsem v článku, ani nikde jinde, info o tom, jak a kde bude možné český překlad knihy koupit. Nevíte to, náhodou, někdo?
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

30.11.2016 13:24 Reaguje na Jakub Kašpar
https://www.peoplecomm.cz/domacnost-bez-odpadu
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.12.2016 08:13
no a kolik tato bible pro bezodpadové fanatiky bude stát ? doporučoval bych zájemcům aby si ji napřed zapůjčili v knihovně a pak posoudili zda jim ta kniha za ten majlant vůbec stojí koupit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist