https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bedrichov-na-jablonecku-ma-dve-nove-zabavne-stezky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bedřichov na Jablonecku má dvě nové zábavné stezky

5.7.2016 10:15 | BEDŘICHOV (ČTK)
Na tříkilometrové Mravenčí stezce je 15 dřevěných sošek zvířat a hub, které žijí a rostou v Jizerských horách
Na tříkilometrové Mravenčí stezce je 15 dřevěných sošek zvířat a hub, které žijí a rostou v Jizerských horách
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Obec Bedřichov
Dvě zábavné stezky vznikly v Bedřichově v Jizerských horách. Mravenčí s dřevěnými soškami zvířat a hub je naučná a stezka k viklanu, tedy k balvanu, je cestou za dobrodružstvím, uvedl starosta obce Petr Holub.
 

Mravenčí stezka je nejkratší cestou z Bedřichova k rozhledně Královka. "Vytvořením naučné stezky jsme chtěli podpořit rodiny s dětmi, kteří jsou v létě našimi nejčastějšími návštěvníky. Zároveň chceme, aby chodili pěšky," uvedl Holub. Rodiny proto lákají na kvíz, který musejí cestou vyplnit. Kdo vyluští tajenku, na chatách Královka či Prezidentská za odměnu dostane jizerský nápoj Kitl.

Vytvoření naučné stezky stálo obec do 100 000 korun. Na tříkilometrové stezce je 15 dřevěných sošek zvířat a hub, které žijí a rostou v Jizerských horách. "Jsou tam sochy ropuchy, zajíce, srnce, lišky, divočáka i vzácných zvířat jako jsou tetřívek nebo rys. Z hub tam je hřib a muchomůrka," uvedl Holub. Podle něj nemůže chybět ani mravenec, podle něhož se cesta jmenuje. "Je tam spousta mravenišť," řekl starosta. Vrchní část cesty upravily Lesy ČR tak, aby se celá trasa dala zvládnout i s kočárkem.

Ke vzniku stezky k bedřichovskému viklanu inspiroval starostu vlastní zážitek. "Dozvěděl jsem se o něm asi před dvěma lety. S dětmi jsme v lese asi hodinu bloudili. Když jsme ho našli, děti byly nadšené," uvedl. Přesnou polohu neznají ani zájemci, kteří se vydají hledat balvan, jenž se dotýká podloží jen malou částí. "Cestou jsou jen čtyři náhodné šipky, aby věděli, kde může být," dodal starosta. I na této stezce čeká v cíli na úspěšné odměna. Komu se zvláštní kámen povede najít, dostane v místním infocentru náramek s logem Bedřichova.


reklama

 
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist