https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgie-firma-cirkle-doruci-nakup-a-rovnou-odveze-odpad-a-nepotrebne-veci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgie: Firma Cirkle doručí nákup a rovnou odveze odpad a nepotřebné věci

14.11.2016 01:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přivezou nákup...
Přivezou nákup...
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Představte si, že byste si mohli nechat domů doručit nákupy od lokálních producentů v bio kvalitě a při doručení zároveň měli možnost odevzdat některé odpady s vědomím, že budou znova využity a výtěžek z odpadů poslouží charitě. Zní to jako sen? Belgická firma Cirkle ho mění ve skutečnost a český Institut cirkulární ekonomiky ji uvádí jako zdárný a fungující koncept, jak pracovat s odpadem efektivně.
 

Cirkle spolupracuje s místními farmáři a nabízí službu doručování nákupů do domu v Bruselu a okolí. Cílem je, aby alespoň 80 % výrobků pocházelo od belgických farmářů. Pokud vás zajímá, odkud pochází například vajíčka, jednoduše si to najdete na webu. Veškeré ovoce a zelenina je v bio kvalitě, stejně jako řada dalších potravin. Nakoupit můžete vše od sezónní ovoce a zeleniny, masa, mléčných výrobků či pečiva až po sypké surovin na váhu ve znovupoužitelných obalech. V nabídce jsou také sady přísad pro konkrétní recepty, které obsahují přesné množství surovin pro daný počet porcí. Obalové materiály jsou používány jen pokud je to nezbytné pro přepravu či hygienu a chytrý systém objednávek na míru předchází vzniku potravinových odpadů.

a odvezou nepotřebné věci.
a odvezou nepotřebné věci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Taková služba u nás v Česku zatím chybí. Máme tu řadu doručovatelských firem s potravinami, ale žádná z nich se podobným konceptem ještě nezabývá," říká Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky. "Cirkle od svých zákazníků odebírá asi 20 druhů odpadů a materiálů k recyklaci a opětovnému použití. Vedle těch vcelku běžných jako drobné elektroniky či textilu odebírají také ty netradiční jako CD, brýle, korkové špunty, náplně do tiskárny nebo použitý potravinový olej“, vysvětluje Soňa Jonášová.

Kouzlo konceptu není jen ve spojení pohodlnosti a efektivity pro spotřebitele, má navíc sociální i environmentální přínosy. Podpora lokálních producentů a zodpovědného nákupu bez zbytečných obalů je tím nejjasnějším. Veškerý zisk, který pochází z prodeje materiálů k recyklaci je darován charitám, stejně jako věci k opětovnému využití, například textil. Promyšlený logistický systém šetří emise CO2, které by byly vyprodukovány, pokud by jel každý na nákup individuálně. Dodávky nejezdí tam plné a zpět prázdné, ale rozvoz je plánován tak, aby byly objednávky seskupeny a po cestě se vyzvedává zboží či právě odpady.

Některé detaily má Cirkle promyšlené do detailu. Sesbíraný potravinový olej je prodán výrobcům biodieselu a zisk je darován na charitu. Dodávky Cirkle pak jezdí na biodiesel z dodaného oleje.

„Pokud je cirkulární ekonomika pro většinu lidí stále jen abstraktním termínem, podobné projekty konkrétně ukazují, jak je možné se na ní podílet a jaký ekonomický i společenský potenciál se v ní skrývá," doplňuje Soňa Jonášová.

Přečtěte si rozhovor se Soňou Jonášovou: Vzali jsme si holínky a rukavice a prohrabali se tunou odpadků z Prahy 7


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist