https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bizarni-pavouci-namluvy-samecek-si-hraje-se-samici-na-kocku-a-mys
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bizarní pavoučí námluvy: sameček si hraje se samicí na kočku a myš

20.1.2016 03:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pavouk pomocí vějičky nahání samičku ze strany na stranu. A když se samička konečně po několika hodinách unaví, může dojít k páření.
Pavouk pomocí vějičky nahání samičku ze strany na stranu. A když se samička konečně po několika hodinách unaví, může dojít k páření.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jurgen Otto / Flickr
Pohlavní rozmnožování s sebou někdy nese určitá rizika, která mohou udělat z páření poměrně nebezpečnou záležitost. Například samec nedávno popsaného australského skákavého pavouka Jotus remus se musí v první řadě postarat o to, aby se pro dravou samici nestal chutným zákuskem. Proto ji nejprve důkladně unaví vějičkou, informuje NewScientist.
 

Pětimilimetrový pavouk, který osidluje rozvolněnou zeleň na území Nového jižního Walesu, dlouho unikal pozornosti vědců. A to i přes to, že samci tohoto druhu disponují nápadnou „plácačkou“, vytvarovanou z drobných štětinek na končetině. Teprve loni si jej povšiml Jürgen Otto, zaměstnanec australského Ministerstva pro zemědělství, tou dobou na dovolené. Při stanování v kopcovitém terénu lokality Barrington Tops zaznamenal několik kusů tohoto podivného živočicha, aby ještě více užasl při zjištění, jaké využití má ona podivná deformace pavoučí končetiny.

Řada australských pavouků podobné velikosti se přemísťuje vzduchem, nebo je schopna plachtit na hladině. Ostatně latinské druhové jméno „remus“ značí pádlo nebo veslo. Jenže skákavý pavouk jej využívá jiným způsobem. Vše začíná v okamžiku, kdy se touhou po rozmnožování hnaný samec pokouší přiblížit k samici. Pokud by se před ní hned postavil, odnesl by to v lepším případě bolestivým pokousáním, v horším pak smrtí. Proto raději nejprve vyleze na spodní stranu téhož listu jako ona „vyvolená“ a po chvilce vystrčí ono placaté chlupaté pádlo. A dál?

Zatřepe s ním, čímž upoutá pozornost budoucí partnerky. Ta, v očekávání snadné kořisti, vyrazí. Ale právě v ten moment, kdy by se samice chtěla po plácačce už-už vrhnout, ji samec schová a přesune se na protější stranu listu. A celé divadlo se opakuje znovu a znovu. Samec vespod listu sice samici nevidí, ale velmi citlivě reaguje na vibrace povrchu. „Tahle hra na kočku a myš může běžet i čtyři hodiny,“ zmiňuje Otto. „Teprve pak vyčerpaná samice rezignuje a je ochotna k páření.“ Samec, který investoval tolik energie do přípravného rituálu, si ale mnoho neužije. Celé páření trvá 1,2 vteřiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist