https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavouci-samci-jsou-oproti-samicim-mensi-aby-mohli-surfovat-pise-sciencedaily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavoučí samci jsou oproti samicím menší, aby mohli surfovat, píše ScienceDaily

7.10.2010 10:21 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Pavouk se svojí sítí.
Pavouk se svojí sítí.
Dosud se obecně mělo za to, že samičky pavouků jsou větší než jejich samčí protějšky kvůli tomu, že větší samice je schopna odchovat více potomků. Španělští vědci nabízejí i jiné vysvětlení. Podstatná je právě malá velikost samců, která umožňuje jakési surfování na vlákně za pomoci proudu vzduchu. Díky tomuto neobvyklému způsobu přepravy se malí pavouci lépe dostávají za fertilními samicemi, píše server ScienceDaily.
 

Tento neobvyklý způsob přepravy na krátké vzdálenosti pomocí plachtění na vlákně popisuje studie týmu badatelů ze španělského Gaudalupe Corcobado, vedených Jordim Moya-Larańem. Využívá jej celá řada pavouků žijící v řidší vegetaci. Menší pavouci se mohou snadněji po vlákně pohybovat a lépe tak manévrovat na cíl přistání.

Schopnost pavoučích samců manévrovat na vlákně se rozhodli badatelé vyzkoušet ve vzdušném tunelu. Pro technicky náročný experiment vybrali 204 pavouků celkem třinácti druhů. „U druhů, kde je tento neobvyklý způsob pohybu běžný, se ukazují menší samci jako mnohem schopnější letci,“ vysvětluje Jordi. „Samci mohou efektivněji přistupovat k samicím, které se chtějí pářit.“ Selektivním tlakem na schopnost rozmnožit se by potom byla jasně preferována malá velikost samců.

Podle článku „Why Are Male Spiders Small While Females Are Giant?“ uveřejněném na serveru ScienceDaily dne 3. 10. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist