https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bp-konci-po-roce-a-pul-s-odstranovanim-ropy-v-mexickem-zalivu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BP končí po roce a půl s odstraňováním ropy v Mexickém zálivu

2.12.2011 01:17 | PRAHA/NEW ORLEANS (Ecomonitor)
Satelitní snímky ukazující ropnou skvrnu v Mexickém zálivu 26. dubna 2010.
Satelitní snímky ukazující ropnou skvrnu v Mexickém zálivu 26. dubna 2010.
Foto | NASA / Flickr.com
Odstraňování ropy uniklé loni v dubnu z ropné plošiny Deepwater Horizon končí. Společnost British Petroleum (BP), které plošina patří, bude nadále zodpovědná jen za takové znečištění, u kterého americké úřady prokážou spojitost s loňským únikem, píše server Provincia.com.mx.
 

Listopadová dohoda mezi BP a Pobřežní stráží znamená, že etapa odstraňování následků škod nejhoršího ropného úniku v zemi se považuje za ukončenou. Nyní se BP zaměří na obnovu oblastí postižených ropou. Na tuto činnost BP uvolnilo 1 miliardu dolarů.

Činitelé BP odhadují, že již bylo vyčištěno 90 % zasaženého pobřeží v Mexickém zálivu. S novými ropnými skvrnami, jež by se vyskytly na vyčištěném pobřeží, bude zacházeno jako s „jakýmkoliv ropným znečištěním“, oznámila mluvčí Pobřežní stráže, poručice Suzanne Kerverová. Úřady se pokusí zjistit původ znečištění, a když se objeví spojitost s vrtem BP Macondo, v současné době uzavřeným, Pobřežní stráž bude požadovat likvidaci škod po britské společnosti. Kerverová sdělila, že plán na obnovu pobřeží zálivu odpovídá standardům.

V současné době může BP začít s obnovou oblastí zasažených ropnou katastrofou. Mike Ulster, vedoucí organizace pro obnovu pobřeží Mexického zálivu spravované BP, to označil za důležitý moment v procesu celé obnovy.

Pobřežní mokřady budou považovány za vyčištěné, když se nenajdou žádné husté zbytky surové ropy nebo když úřady rozhodnou, že bude lepší nechat proces vyčištění na přírodě.

Podle zprávy „Concluye BP limpieza de crudo en el Golfo; comienza restauración“ zveřejněné na serveru Provincia.com.mx dne 8. listopadu 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist