https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brezen-ukaze-modni-trendy-i-rizika-modniho-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Březen ukáže módní trendy i rizika módního průmyslu

1.3.2018 09:00 (ČTK)
Textilní továrny jsou nastavené na výrobu nesmyslně velkého objemu levných tkanin špatné kvality a uniformního vzhledu. Z nich se pak vyrábí miliardy kusů oblečení, které je sice relativně levné, ale není kvalitní a neslouží dobře účelu, za kterým vzniklo. / Ilustrační foto
Textilní továrny jsou nastavené na výrobu nesmyslně velkého objemu levných tkanin špatné kvality a uniformního vzhledu. Z nich se pak vyrábí miliardy kusů oblečení, které je sice relativně levné, ale není kvalitní a neslouží dobře účelu, za kterým vzniklo. / Ilustrační foto
Březen bude v Praze patřit další edici týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, který přinese módní kolekce domácích tvůrců na příští sezonu. Jarní pražský týden módy začne třídenní sérií přehlídek 17. až 19. března. Na přehlídkovém mole v Clam-Gallasově paláci představí svou tvorbu 16 autorů a značek. Koncem března se pak v Praze představí projekt Life is Fashion, který podporuje udržitelnou módu.
 

Pořadatelé akce Life is Fashion chtějí podpořit české návrháře a udržitelnou módu, tedy takovou, která vzniká bez zbytečného znečišťování prostředí a využívání otrocké práce. Proto se Galerie Kritiků v Paláci Adria ve dnech 25. až 27. března zaplní lokálními módními tvůrci a designéry. Módní průmysl je podle organizátorů této akce hned po ropném nejšpinavější na světě. Vysoká obrátkovost levného nekvalitního oblečení vede totiž k velké produkci odpadu.

"Textilní továrny jsou nastavené na výrobu nesmyslně velkého objemu levných tkanin špatné kvality a uniformního vzhledu. Z nich se pak vyrábí miliardy kusů oblečení, které je sice relativně levné, ale není kvalitní a neslouží dobře účelu, za kterým vzniklo. Skříně nám přetékají, my ale nemáme nic, čeho bychom si skutečně vážili," říká krejčí a návrhář Roman Humlíček jako důvod toho, proč šije oblečení na míru. Program akce a seznam účastníků je na www.lifeisfashion.cz.

Na celém světě se vždy na jaře připomíná výročí zřícení textilní továrny u bangladéšské Dháky, při němž před pěti lety zemřelo 1138 lidí. Kampaň za etický módní průmysl vrcholí ve výroční den tragédie 24. dubna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist