https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britovi-se-nepodarilo-prodat-dum-na-zahrade-mel-invazni-kridlatku-japonskou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britovi se nepodařilo prodat dům. Na zahradě měl invazní křídlatku japonskou

16.9.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Evropě se křídlatka japonská rozšířila v 19. století coby okrasná rostlina.
V Evropě se křídlatka japonská rozšířila v 19. století coby okrasná rostlina.
Peter Gingell se chystal na přestěhování do nového domu a prodej svého dosavadního domu. Dva týdny před odchodem se ale dozvěděl, že kupec o dům ztratil zájem. Na pozemku u domu totiž objevil tři centimetry vysokou kytku. Křídlatku japonskou.
 

Křídlatka japonská není jedovatá, naopak v Asii slouží jako součást tradiční medicíny. Mají ji v oblibě i včelaři, protože kytka bohatá na květy včelám poskytuje dostatek nektaru. Problém je v tom, že tato invazní rostlina se snadno šíří a rychle roste. Z malé rostlinky se během deseti týdnů stane až čtyři metry vysoký keř. A jak rychle roste nad zemí, tak stejně rychle roste i pod zemí. A právě obava z toho, že kořeny rostliny naruší zdi domu, stála za zrušením prodeje domu.

Britské ministerstvo životního prostředí označuje křídlatku jako nejagresivnější, nejničivější a nejinvazivnější rostlinu.

Rostlina má například za následek, že banky nechtějí dávat hypotéky na domy, v jejichž sousedství křídlatka je. Jak potvrzuje Jonathan Harris, ředitel hypotečního ústavu Anderson Harris, problém s křídlatkou je vidět zejména v posledních letech. Křídlatka je přitom na území Velké Británie od 19. století. „Pokud náš úředník zjistí u domu křídlatku, nebo pokud je křídlatka v okolí, vyžádá si posudek specialisty. Věřitelé jsou z toho hysteričtí,“ říká Harris.

„Zatím žádný dům ve Velké Británii nespadl kvůli tomu, že by jeho zdi křídlatka tak narušila,“ říká Richard Sexton ze společnosti e.surv. „Křídlatka může ve zdech způsobit praskliny, ale to, co vidíme, je jen panika bank,“ uklidňuje Sexton.

Ve Velké Británii je záměrně pěstování křídlatky japonské porušením zákona z roku 1981. Na boj s křídlatkou se v Británii vydá přes 150 milionů liber. Křídlatka japonská původně pochází z východní Asie, roste v Japonsku, na Tchajwanu nebo na Korejském poloostrově. V Evropě se rozšířila v 19. století coby okrasná rostlina. Díky rychlosti růstu se uvažuje využít křídlatku jako obnovitelný zdroj energie. Lze z ní totiž snadno získávat bioplyn, případně ji po dosušení rovnou spalovat.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Japanese knotweed: the scourge that could sink your house sale zveřejněné na serveru Guardian 8. 9. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist