https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bufonaria-borisbeckeri-bumba-lennoni-rhynchoribates-danbartai-jmeno-noveho-druhu-urcuje-objevitel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bufonaria borisbeckeri, Bumba lennoni, Rhynchoribates danbartai. Jméno nového druhu určuje objevitel

26.2.2016 08:58 | BERLÍN (ČTK)
Rhynchoribates danbartai. Roztoč pojmenovaný po českém funkovém zpěvákovi Danu Bártovi.
Rhynchoribates danbartai. Roztoč pojmenovaný po českém funkovém zpěvákovi Danu Bártovi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Co se asi honí hlavou vědci, který objeví nový druh pavouka a pojmenuje ho podle Johna Lennona? Takto se v roce 2005 zapsal do přírodovědných příruček nový druh chlupaté tarantule, který dostal latinské jméno Bumba lennoni, podle nejpopulárnějšího člena britské skupiny Beatles. Proč? Čistě proto, že to jeho objevitel může udělat.
 

Když biologové objeví novou rostlinu nebo druh živočicha po dlouhém období únavného bádání, čeká na ně odměna v podobě možnosti vybrat mu jméno - pokud dodrží vědecká pravidla.

Binominální nomenklatura, tedy dvouslovná soustava vědeckých jmen organismů, je duchovním dítkem švédského přírodovědce Carla Linného, který zavedl její důsledné používání. Tento systém vyžaduje přísný řád při pojmenovávání nových druhů - a zároveň ponechává překvapivý prostor pro tvůrčí svobodu.

První část latinského pojmenování, která se píše s velkým písmenem, určuje rod. Druhá část s malým počátečním písmenem upřesňuje druh. Krom toho ale neplatí žádná omezení pro vědce, který smí nově objevený druh pojmenovat.

V roce 2012 se tak ekvádorská tečkovaná žába dočkala jména podle britského prince Charlese - Hyloscirtus princecharlesi - a nový druh vážky se dočkal pojmenování Umma gumma, podle slavného alba kapely Pink Floyd.

Podobná pojmenování přitom mohou mít i jiný účel, než jen vzdát čest významné či oblíbené osobnosti. Valná většina nově objevených druhů není nijak zvlášť zajímavá a zpráva o nich se jen zřídkakdy dostane mimo odborné vědecké časopisy. Ovšem vyhynulý datel pojmenovaný Mandela či tarantule Lennon automaticky vzbudí podstatně víc pozornosti, poznamenává zpravodajský server Deutsche Welle.

Kdo se tedy také dočkal podobného zvěčnění v živočišné říši?

Boris Becker - podle tohoto tenisového esa je pojmenováno jedno z nejpomalejších zvířat na světě. V roce 1996 objevil mnichovský biolog Manfred Parth u filipínského pobřeží malý druh plže rodu bursa. A protože je tento biolog také nadšeným tenisovým fanouškem, bylo jasné, že mu nemůže dát jiné vědecké označení, než podle wimbledonské hvězdy. A malý mořský šneček proto nese jméno Bufonaria borisbeckeri.

John Lennon - jak už je výše zmíněno, po Lennonovi byl pojmenován nový druh tarantule, který objevil tým vědců - a milovníků Beatles - v brazilském deštném pralese, kde se od té doby prohání Bumba lennoni. Ovšem John Lennon už předtím propůjčil své jméno druhu vosy a vyhynulého členovce.

Ozzy Osbourne - V roce 2014 objevili vědci v brazilské Amazonii nový druh stromové žáby, která je mátla vydávanými zvuky, které se nejvíce ze všeho podobaly pískání netopýra. A protože o frontmanovi heavymetalové skupiny Black Sabbath se traduje, že jednou na pódiu ukousl hlavu netopýrovi, dostala žabka jméno Dendropsophus ozzyi.

Joe Strummer - mořská bioložka Shannon Johnsonová ráda poslouchá britskou punkovou skupinu The Clash. A na počest jejího zesnulého frontmana pojmenovala druh hlubokomořského šnečka Alviniconcha strummeri. Tento živočich žije v extrémních podmínkách v hloubce několika set metrů v blízkosti hydrotermálních pramenů, kde prý vede hodně nebezpečný "punkový" život.

Mark Knopfler - tento rockový dinosaurus získal v roce 2001 příhodného jmenovce. Američtí paleontologové objevili na Madagaskaru dosud neznámého masožravého dinosaura, kterého po nadaném kytaristovi pojmenovali Masiaksaurus knopfleri. A tvrdili přitom, že Knopflerova muzika je po celou dobu výzkumu držela nad vodou a poháněla k dalšímu bádání.

Pro příklad ale nemusíme chodit jen do zahraničí. Vědec Ladislav Miko nedávno pojmenoval nový druh roztoče podle známého zpěváka a amatérského vědce Dana Bárty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist