https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-projekt-na-ochranu-beskydskych-selem-soutezi-se-svetovou-konkurenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český projekt na ochranu beskydských šelem soutěží se světovou konkurencí

10.3.2012 01:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rys na snímku z beskydské fotopasti. Případné vítězství českého projektu by mělo přispět k dalšímu sledování šelem v Beskydech
Rys na snímku z beskydské fotopasti. Případné vítězství českého projektu by mělo přispět k dalšímu sledování šelem v Beskydech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Kutal / www.selmy.cz
Projekt na ochranu velkých šelem v Beskydech se dostal do užšího výběru v mezinárodní soutěži, kterou pořádá evropská outdoorová asociace. O vítězi nyní rozhoduje hlasování na internetu, v němž s beskydskými medvědy, vlky a rysy soutěží třeba nosorožci v jižní Africe, nebo vzácný druh papouška v Kolumbii.
 

O ochranu šelem na hranicích České a Slovenské republiky usiluje olomoucká pobočka Hnutí Duha. Projekt, jenž bude podpořen, vybírá nezisková organizace European Outdoor Conservation Association, kterou založily firmy podnikající v outdoorovém sektoru. Českým členem asociace je firma Rock Point. „Je pro nás velmi motivující, že máme možnost pracovat s velmi kvalitními projekty, jako je tomu i v letošním roce v případě projektu ochrany vzácných šelem v Beskydech. Pevně věříme, že s masivní podporou české veřejnosti tento projekt zvítězí ve veřejném hlasování a získaný grant výrazně pomůže při realizaci projektu,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Skala ze společnosti Rock Point.

Podle Hnutí Duha patří mezi hlavní cíle jejich projektu snížení rizika pytláctví v Beskydech a získání přesnějších informací o migraci velkých šelem na česko-slovenském pomezí. K tomu by měly sloužit zejména vlčí a rysí hlídky v terénu. Aktivisté by rovněž chtěli zvýšit povědomí místních obyvatel, turistů i žáků na školách o úloze a významu velkých šelem. Součástí projektu má být i ochrana migračních koridorů velkých savců a zajištění trvalé průchodnosti krajiny v klíčové oblasti migrace velkých šelem v Jablunkovském průsmyku. Dalším cílem je pak zajišťování problematických kontejnerů na odpad proti synantropním medvědům.

O vítězství v soutěži, která je rozdělena do tří kategorií se ucházelo 74 návrhů. Do užšího výběru se jich nakonec dostalo sedmnáct. Šest z nich je ve stejné kategorii jako ochrana beskydských šelem, tedy Nature (Příroda). Dalšími uchazeči jsou nosorožci v jižní Africe v rezervaci Somkhanda, u nichž se v rámci projektu navrhuje jejich podrobné sledování prostřednictvím GPS zařízení v jejich rohu. O ochranu se rovněž uchází vzácný druh papouška (Hapalopsittaca fuertesi) v Kolumbii, jenž byl dlouho považován za vyhynulého. V roce 2002 se ho ovšem podařilo znovuobjevit v horách střední Kolumbie na dvou malých územích. V rámci projektu by ochranáři chtěli vykoupit pozemek těsně sousedící s rezervací pro ochranu papouška.

Čtvrtým soutěžícím jsou ochranáři irských rašelinišť, která jsou v obrovské míře těžena a rašelina z nich je používána jako palivo. Zvítězit by mohla i ochrana pand červených v Indii. Autoři příslušného projektu chtějí v oblasti jejich výskytu provádět výzkum a monitoring a případně zabránit zničení nejdůležitějších oblastí, kde žijí. V úvahu tak přichází třeba nahrazování topení dřevem alternativními energiemi nebo reintrodukční program do jiných oblastí. Šestým projektem je ochrana balkánského poddruhu kamzíka, a to zejména snahou o snížení pytláctví a propagováním přírodní turistiky v pohoří Rila a dalších národních parcích.

Hlasování začalo 24. února a pokračovat bude až do 1. dubna. Podle Hnutí Duha je český projekt v současné době na druhém místě. „Rysi nebo vlci patří mezi nejvzácnější klenoty naší přírody. Náš projekt je má chránit před pytláky a napomoci jejich návratu do českých hor. Je pro nás velkým závazkem, že v silné konkurenci se náš projektu dostal až do finále a že se těší i slušné podpory veřejnosti. Soutěž však pokračuje a pomoci nám může každý hlas,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Kterýkoli z projektů může kdokoli do 1. dubna podpořit na adrese www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=3.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist