https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesnek-mocna-zbran-proti-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česnek – mocná zbraň proti změnám klimatu

21.8.2011 04:59 | PRAHA (Ecomonitor)
Vědci zjistili, že sirnaté organické složky, jež česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, které v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují metan.
Vědci zjistili, že sirnaté organické složky, jež česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, které v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují metan.
Vědecký výzkum, který nedávno probíhal na univerzitě ve městě Aberystwath v západním Walesu, přinesl zajímavý návrh, jak snížit emise skleníkových plynů v atmosféře. Zázračným nástrojem by se měl stát česnek, píše server EurActiv.cz.
 

Aromatická cibulovina by jako přídavek v krmivech mohla mít blahodárných účinek na zažívání zvířat. Zatím má ale celá procedura dost podstatné mouchy, mléko krav, které se touto zeleninou živí, má nezapomenutelnou česnekovou příchuť.

Vědci zjistili, že sirnaté organické složky, jež česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, které v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují metan. Krávy, jejichž krmivo bylo obohacené o česnekovou složku s názvem Allicin, produkovaly o 40 % méně plynů, popisuje výsledky experimentu Jamie Newbold, vedoucí živočišného a mikrobiálního výzkumu univerzity Aberystwath.

Podle Davida Williamse ze společnosti Neem Biotech, která Allicin vyrábí, by na dodávky pro čtvrtinu dobytka chovaného ve Velké Británii bylo potřeba asi 5 500 tun česneku ročně. Jedná se tedy o „velmi velký byznys“.

Podle Kentona Harta z týmu univerzity Aberystwath vyprodukuje jedna kráva za rok asi 1,5 tuny metanu. Emise pocházející ze zemědělské činnosti představují asi 18 % celkové produkce skleníkových plynů. Snížení „zemědělského příspěvku“ téměř o polovinu by se tedy podle vědců projevilo také na zmenšení změny klimatu.

Jenže je tu problém. Přidání Allicinu do krmiva ovlivňuje chuť mléka. Proto se vědci snaží najít jiné vhodné látky, které by působením na metabolismus dobytka dosáhly stejného výsledku bez nežádoucích účinků.

Podle článku „Česnekem proti globálnímu oteplování? Podle vědců ano“ zveřejněném na serveru EurActiv.cz dne 5. srpna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist