https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-hledali-odpoved-na-otazku-proc-zije-u-rovniku-vice-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci hledali odpověď na otázku, proč žije u rovníků více druhů

8.9.2015 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle vědců se zdá, že každé prostředí má limit pro celkový počet druhů, které se zde mohou vyskytovat
Podle vědců se zdá, že každé prostředí má limit pro celkový počet druhů, které se zde mohou vyskytovat
Licence | Volné dílo (public domain)
Tým českého ekologa Davida Storcha zkoumal příčiny rozdílů v biologické rozmanitosti na povrchu Země. Vědci analyzovali dostupná data, prováděli vlastní terénní výzkum v Česku i ve světě a spolupracovali s uznávanými pracovišti, například s americkou Yaleovou univerzitou. Výzkumníci se zabývali nejenom tím, kde se jednotlivé skupiny rostlin a živočichů na Zemi vyskytují, ale také jejich vzájemnou evoluční příbuzností. Rozdíly v biologické rozmanitosti není podle jejich výsledků možné přičíst na vrub jedinému faktoru.
 

Zatímco počet druhů narůstá se zvětšováním sledované plochy na všech kontinentech, s pozorovaným nárůstem počtu druhů směrem od pólů k rovníku je to složitější.

Nepotvrdila se domněnka, že počet druhů roste díky nárůstu celkového počtu jedinců v oblasti. Pokles počtu druhů směrem od rovníku nelze vysvětlit ani rychlejším vznikáním druhů v tropech. Spíše se podle vědců zdá, že každé prostředí má limit pro celkový počet druhů, které se zde mohou vyskytovat.

„Naše zjištění mohou mít zásadní dopad na schopnost předvídat změny v biologické rozmanitosti způsobené současnými globálními změnami,“ říká David Storch z Centra pro teoretická studia a Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Globální data o rozšíření různých druhů na Zemi, která čeští vědci analyzovali, jsou k dispozici teprve v posledních několika letech, dříve dostupná nebyla. Doplňující terénní výzkumy prováděli vědci v zahraničí, především v Africe, ale i u nás. Pracovali například v bývalém vojenském prostoru Mladá u Milovic.

Vysvědčení pro českou přírodu

V hodnocení současného stavu přírody se podle Davida Storcha zatím nenaplnily katastrofické, ale ani pozitivní scénáře. Příroda se vyvíjí, avšak jinak, než bylo předpovídáno. Na opuštěných místech vzniká takzvaná nová divočina a do krajiny se vrací velké šelmy. Hlavním problémem ČR je podle Storcha dnes především zarůstání bezlesých ploch, které v naší přírodě v minulých stoletích převažovaly díky extenzivnímu způsobu zemědělství. Ideální pro velkou biodiverzitu je právě jemnozrnná mozaika lesů a bezlesí.

Výsledky tohoto základního výzkumu publikovaly nejprestižnější časopisy, jakým je Nature nebo Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Přínos výzkumu ocenila i Grantová agentura České republiky, která ho financovala.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist