https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-popsali-dva-nove-druhy-parazitu-jeden-z-plostencu-dostal-jmeno-po-brnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci popsali dva nové druhy ploštěnců. Jednoho z nich pojmenovali po Brnu

23.8.2016 12:34 | BRNO (ČTK)
Při volbě jmen nových druhů mají vědci v podstatě volnou ruku. "Možností pojmenovat nový druh po siru Attenboroughovi jsme se zabývali již delší dobu, ale tento rok je podle nás díky životnímu jubileu sira Davida více než příhodný," uvedla doktorandka Nikol Kmentová
Při volbě jmen nových druhů mají vědci v podstatě volnou ruku. "Možností pojmenovat nový druh po siru Attenboroughovi jsme se zabývali již delší dobu, ale tento rok je podle nás díky životnímu jubileu sira Davida více než příhodný," uvedla doktorandka Nikol Kmentová
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Masarykova univerzita
Parazitologové z Masarykovy univerzity se zahraničními kolegy objevili a popsali dva nové druhy ploštěnců z afrického jezera Tanganika. Jeden dostal název po Brnu, druhý po britském přírodovědci a dokumentaristovi Davidu Attenboroughovi, jenž letos oslavil 90. narozeniny.
 

Parazitické ploštěnce Cichlidogyrus attenboroughi a Cichlidogyrus brunnensis vědci nalezli v žábrách hlubinných ryb z čeledi cichlid. Jsou velcí jen několik milimetrů. Popis nových druhů publikoval specializovaný časopis Parasites & Vectors.

Při volbě jmen nových druhů mají vědci v podstatě volnou ruku. "Možností pojmenovat nový druh po siru Attenboroughovi jsme se zabývali již delší dobu, ale tento rok je podle nás díky životnímu jubileu sira Davida více než příhodný," uvedla doktorandka Nikol Kmentová. Na objevu se podílela s kolegy z rakouské univerzity ve Štýrském Hradci.

"Jedním z důvodů naší práce je snaha upozornit na skutečnost, že na druhové pestrosti jezera Tanganika se kromě dobře známých a zdokumentovaných skupin podílí i další druhy včetně parazitických, které navzdory svému významu pro jednotlivé ekosystémy doposud unikaly širší vědecké pozornosti," uvedl vedoucí výzkumu Maarten Vanhove.

Belgický parazitolog Vanhove působí taktéž na Masarykově univerzitě. Expedice k jezeru Tanganika na hranicích Demokratické republiky Kongo, Tanzanie, Zambie a Burundi podniká pravidelně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist