https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chilsti-indiani-protestuji-proti-megaparku-vetrnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chilští indiáni protestují proti megaparku větrných elektráren

29.8.2011 03:17 | PRAHA (Ecomonitor)
Pláž Mar Brava v Chile
Pláž Mar Brava v Chile
Indiánské kmeny Mapuche-Huilliche z oblasti Ancud, ležící na sever od souostroví Chiloé, pokračují v protestech proti výstavbě větrného megaparku. To plánuje vystavět chilsko-švédská firma Ecopower na severovýchodním pobřeží daného souostroví, informuje server RadioDelMar.cl.
 

Důvodem protestů původních obyvatel je proces schvalování projektu, jenž „zcela ignoroval právní normy“ bránící zájmy původních obyvatel a neuznal existenci kmene Williche, který obývá danou oblast.

Náčelník kmene Orlando Allacan očekával, že se Národní společnost pro rozvoj indiánů (CONADI) postaví za práva původních obyvatel. Nicméně ta v místě projektu neuznala existenci některých domorodých etnik.

Protesty proti stavbě větrné elektrárny podpořila i další indiánská etnika, rybářské odbory, místní občanská sdružení atd. Všechna tato uskupení žádají vytvoření smíšené vyšetřovací komise, která by prošetřila podezření na sérii podvodů a právních pochybení ve vyhodnocování různých environmentálních studií při schvalování projektu. Společnost Ecopower začala s projednáváním dopadů projektu v říjnu 2010. Ten byl schválen 1. srpna a zahrnuje 56 větrných stožárů na pláži Mar Brava, severovýchodně od obce Ancud, s celkovým výkonem 112 MW.

Hlavní stížností původních obyvatel je to, že nedostali možnost vyjádřit se k projektu, což je jejich právo. Původní obyvatelé také poukazují na vědecké studie o dopadech na populace mořských ptáků a kytovců, že výstavba bude mít ničivé dopady na jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit na americkém kontinentě. Obavy mají i lovci škeblí z dopadů na jejich obživu nebo místní lidé závislí na příjmech z turismu.

V místech, kde Ecopower plánuje výstavbu svých obrovských stožárů, se nachází jedno z prvních lidských pobřežních osídlení v Americe, osmnáct pohřebišť příslušníků kmene Mapuche a několik kmenových shromaždišť, jež uchovávají cenné informace o historii kmene Mapuche-Williche. Větrníky také ovlivní rozmanitou pobřežní ptačí faunu včetně některých tažných druhů z Kanady a dalších oblastí. Vliv budou mít rovněž na různé endemické a chráněné pozemní živočichy.

Podle článku „En Chiloé sigue lucha contra Megaparque Eólico“ zveřejněného na serveru RadioDelMar.cl dne 16. srpna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist