https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-a-francie-chteji-pravne-zavaznou-dohodu-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína a Francie chtějí právně závaznou dohodu o klimatu

2.11.2015 13:59 | PEKING (ČTK)
Oba představitelé "vyjádřili odhodlání, že budou spolupracovat na úspěchu pařížské konference"
Oba představitelé "vyjádřili odhodlání, že budou spolupracovat na úspěchu pařížské konference"
Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho francouzský protějšek François Hollande se v Pekingu domluvili, že budou usilovat o "dosažení ambiciózní a právně závazné dohody" na nadcházející konferenci o klimatických změnách, která začne 30. listopadu v Paříži. Závěrečná dohoda by podle nich měla obsahovat i mechanismus pro kontrolu plnění a další zvyšování závazků vždy po pěti letech. Čína je největším znečišťovatelem ovzduší na světě a její podpora je pro úspěch konference klíčová, poznamenala agentura AFP.
 

Nová klimatická dohoda, která by měla v Paříži vzniknout, má nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, který se například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země nevztahoval a nepodepsaly jej ani Spojené státy. Má mít výrazně širší dopad. Základním cílem je, že globální oteplování by nemělo překročit dva stupně Celsia.

Oba představitelé "vyjádřili odhodlání, že budou spolupracovat na úspěchu pařížské konference". Závěrečná závazná dohoda by podle nich měla "odrážet princip společné, ale přitom diferencované odpovědnosti signatářů dohody".

Hollande rovněž uvedl, že mu čínský prezident potvrdil svou účast na zahájení konference zástupců více než 190 zemí, která potrvá do 11. prosince.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist