https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cista-reka-nemusi-byt-nutne-zdrava-tvrdi-svycarsti-vyzkumnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čistá řeka nemusí být nutně zdravá, tvrdí švýcarští výzkumníci

22.7.2012 04:10 | DÜBENDORF/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Sladkovodní ekosystémy mohou být vystaveny pestré škále stresujících faktorů: napřimování říčních toků, betonování břehů nebo budování jezů a plavebních komor
Sladkovodní ekosystémy mohou být vystaveny pestré škále stresujících faktorů: napřimování říčních toků, betonování břehů nebo budování jezů a plavebních komor
Foto | pablodf / Flickr
Řeka může být zdánlivě čistá, přesto ale mohou být ekologické funkce sladkovodního systému vážně narušeny. Na této praktické tezi byl založen průzkum stovky říčních toků celkem devíti zemí po celé Evropě, provedený švýcarským vědeckým institutem EAWAG. Zprávu, pojednávající o nové metodě zhodnocení kvality a čistoty vod, uveřejnil server ScienceDaily.
 

Dosud byla kvalita říčních vod posuzována z hlediska měřených veličin: teploty, hodnot pH nebo koncentrace živin. Svou roli hrály také odběry bentosu, drobných vodních bezobratlých živočichů a larev hmyzu, případně rostlinných organizmů obývající břeh a dno vod. Jak ale čas ukázal, dnešní sladkovodní ekosystémy mohou být vystaveny pestřejší škále stresujících faktorů. Napřimování říčních toků, betonování břehů nebo budování jezů a plavebních komor mohou ovlivňovat režimy proudění i transport látek, a činí například příbřežní porosty náchylnější k invazím nepůvodních druhů.

Profesor Mark Gessner z EAWAG usuzuje, že stávající měřítka už nemají dostatečnou vypovídací hodnotu, protože neposuzují ekosystém jako celek. „Zásadním faktorem, který by posoudil zdravotní stav ekosystému je, zda fungují přirozené procesy,“ tvrdí Gessner. Tento hodnotící faktor byl dosud prý opomíjen. Rozhodl se proto se svými kolegy otestovat, jak skutečně funguje metabolismus říčních toků.

Unikátní terénní výzkum probíhal ve Francii, Velké Británii, Irsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku. Založen byl na prostém pokusu: vědci do stovky vybraných řek vypustili pytle ze síťoviny naplněné listím z dubu a olší. Pak stačilo jen měřit rychlost pozvolného rozkladu poloviny listí, jako určité analogie k měření poločasu rozpadu radioaktivních prvků. Měřeny byly i koncentrace fosfátů a anorganických sloučenin dusíku. A k jakým výsledkům došli vědci při zdravotní kontrole říčních toků?

Ve vodách s nižším obsahem živin existuje méně organismů schopných efektivně rozkládat odpadní látky. Lépe na tom překvapivě nejsou ani vody eutrofní, tedy bohaté na živiny. V nich sice existuje velké množství bezobratlých destruentů-rozkladačů, ale jejich počet pozitivně nekoreluje s rychlostí rozkladu. Řeky tedy navzdory poměrně dobrým výsledkům, měřených tradičními metodami, nejsou schopny reagovat na vyšší příjem živin, který se dostane do metabolismu ekosystému.

„Pacient nemusí mít nutně teplotu, aby nebyl zdráv,“ shrnuje Gessner. Podle něj kontrolu zdraví říčních toků nelze zakládat jen na fyzikálních vlastnostech vody. Evropské vodní toky prý vyžadují diferenciální diagnózu, podobně jako se dělá u nemocných lidí. "Myslím, že stanovení rychlosti rozkladných procesů je k tomu správným krokem,“ říká Gessner.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 20.6 2012 na serveru ScienceDaily pod názvem „Health Check for European Streams“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist