https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnn-portugalsko-sazi-na-zelenou-elektrinu-domacnostem-rostou-ucty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CNN: Portugalsko sází na zelenou elektřinu, domácnostem rostou účty

22.10.2010 09:12 | PRAHA/LISABON (Ecomonitor)
Větrný park v Serra da Lousã, Portugalsko
Větrný park v Serra da Lousã, Portugalsko
Licence | Volné dílo (public domain)
Portugalská vláda se před lety rozhodla, že přímořskou zemi proslaví využíváním obnovitelných zdrojů energie. Před pěti lety vyrábělo Portugalsko 17 procent elektřiny z čistých zdrojů, dnes je to 45 procent. Za stejné období se zvýšil počet větrných elektráren na souši sedmkrát. Podle kritiků ale boom obnovitelných zdrojů platí především Evropská unie a také domácnosti, kterým rostou účty za elektřinu, píše internetové zpravodajství stanice CNN.
 

Rozhodnutí vsadit na zelené energie bylo pragmatické i ideové, píše CNN. Portugalsko nemá téměř žádná vlastní fosilní paliva a dovoz se téměř z poloviny podílel na národním dluhu země. Tak se politici rozhodli využít téměř 1300 kilometrů dlouhého pobřeží a spousty slunečního záření.

Před deseti lety stát odkoupil rozvodnou síť a investoval do moderních technologií, které umožňují využívat množství malých zdrojů, jako jsou domácí solární panely. Vláda také zavedla řadu různých pobídek pro obnovitelné zdroje, včetně povinných výkupů.

A začalo to fungovat, počet energetických firem se od roku 2000 do roku 2006 více než ztrojnásobil. Vláda oznámila, že deset nových přehrad zvýší kapacitu výroby elektřiny ve vodních elektrárnách o padesát procent do roku 2012. A portugalské společnosti se zaměřily i na solární a větrnou elektřinu a hledají nové technologické postupy. Například technici WS Energia přišli v roce 2006 s nápadem, jak využít zrcadla pro zdvojnásobení kapacity zachycované sluneční energie. Zkrátka byznys s obnovitelnou energií se úspěšně rozjel a portugalské firmy začaly expandovat na trh i v dalších zemích – Španělsku, Itálii, Francii a USA.

Nicméně obrázek environmentálního ráje má své temné kouty. Jednak většina velkých projektů je stále silně dotována z fondů Evropské banky, bez kterých by nejrůznější nápady byly nerealizovatelné. Jako příklad uvádí CNN město Living PlanIT, které by mělo fungovat jako skutečně soběstačné a trvale udržitelné město budoucnosti.

Ochránci přírody se zase obávají, zda zdvojnásobení počtu větrných elektráren nebude rušit hlukem a odrazy světla volně žijící zvířata. Další obavy vyvolávají plány na nové přehrady, které by prý mohly zničit území, kde rostou korkové duby. Příliš žhavé to prý není ani se zaměstnaností. Jako příklad uvádí CNN větrnou farmu Alto Minho, která měla podle slibů zaměstnat řadu místních obyvatel. Vystačí si ale jen s pětadvaceti.

Také spotřebitelé energie na boomu zelené elektřiny nevydělávají, píše CNN. Ta cituje Mezinárodní agenturu pro energie, podle které „není zcela jasné, zda byl dopad na konečné spotřebitele dobře pochopený a přijatý.“ Cena za elektřinu v posledních deseti letech vzrostla o patnáct procent. I když stát začal šetřit, aby snížil svůj dluh v roce 2010, domácnosti musí čelit růstu ceny elektřiny o 2,9 procent.

V Portugalsku žije zhruba stejný počet obyvatel jako v České republice, takže malý počet obyvatel pomáhá spolu s malým podílem průmyslu tomu, že stačí relativně malý objem kapacity výroby elektřiny. Na druhou stranu Portugalsko stále zůstává jedním z nejchudších regionů Evropy, takže řada obyvatel nemá radost z růstu mezinárodního obchodu spojeného s růstem životních nákladů, zejména v Lisabonu. „Solární elektřina se musí z drahého zdroje změnit na řešení, které porazí fosilní paliva,“ řekl CNN João Wemans z firmy WS Energia.

Podle článku Sima Tariqa „Portugal transformed by green energy revolution“ zveřejněného na serveru CNN 18. 10. 2010.


reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist