https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyklisti-mohou-jet-i-v-protismeru-maji-na-to-dopravni-znacku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřCyklisti mohou jet i v protisměru. Mají na to dopravní značku

17.9.2010 15:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cyklisté mohou ve speciálně značených jednosměrných ulicích vjet do protisměru. A nejen to. Také další nově zavedené dopravní značky mají pomoci kolařům i ostatním řidičům lépe se orientovat v dopravním provozu.
 

V úterý 14. září totiž vstoupila v platnost nová vyhláška Ministerstva dopravy č. 247/2010 Sb., která srozumitelněji upravuje provoz cyklistů nejen v jednosměrných komunikacích.

Na odlišnost pravidel od ostatních dopravních prostředků nově upozorňuje dopravní značka „Povolený směr jízdy cyklistů“, která pomocí odpovídajících směrových šipek vyznačuje možný směr jízdy pro cyklisty. Na tuto dodatkovou tabulku řidiči narazí zejména v rámci dopravního značení při řazení se do pruhů před křižovatkou, ale může být použita i v souvislosti s dalšími, např. příkazovými dopravními značkami.

Další nová značka „Vjezd cyklistů v protisměru povolen“ bude nejčastěji umístěna pod dopravní značkou „Zákaz vjezdu všech vozidel“.

Nové znění vyhlášky zavádí také značku „Návěst doporučeného odbočení cyklistů vlevo“, která informuje cyklisty o možnosti využít při odbočování vlevo příčný přejezd nebo převedení kola přes pozemní komunikaci. Další novinkou je značka „Konec cyklistické trasy“ nebo zobrazování cyklistických tras na společné značce. Nová je i možnost připojit značení přejezdu pro cyklisty přímo k přechodu „zebře“ pro chodce a vyznačení „piktogramového koridoru pro cyklisty“.


reklama

Nové dopravní značky

předchozí    další
Značka "Vjezd cyklistů v protisměru povolen"
Značka "Vjezd cyklistů v protisměru povolen"
Licence | Volné dílo (public domain)
Značka "Vjezd cyklistů v protisměru povolen"
Značka "Přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce"
Značka "Povolený směr jízdy cyklistů"
Piktogram "Koridor pro cyklisty"
Značka "Návěst doporučeného způsobu odbočení cyklistů vlevo"
Značka "Konec cyklistické trati"
 
Další informace |
Cyklistická legislativa na stránkách Národní strategie cyklistické dopravy
Zdeňka Vítková
Tento text vznikl v rámci projektu Environmentální občanské poradenství, který je realizován díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist