https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dan-barta-vymyslel-a-ostravsti-vedci-vyvinuli-lovce-vazek-mobilni-aplikaci-pro-biology-i-fandy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dan Bárta vymyslel a ostravští vědci vyvinuli Lovce vážek - mobilní aplikaci pro biology i fandy

7.11.2017 14:07 (ČTK)
S nápadem na aplikaci přišel zpěvák Dan Bárta, který se o vážky zajímá a s ostravskými biology úzce spolupracuje.
S nápadem na aplikaci přišel zpěvák Dan Bárta, který se o vážky zajímá a s ostravskými biology úzce spolupracuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ladislav Miko
Vědci z Ostravské univerzity vytvořili mobilní aplikaci Lovec vážek CZ, díky níž se lidé nejen dozví zajímavosti o životě tohoto hmyzu a mohou přispět k jeho ochraně. S nápadem přišel zpěvák Dan Bárta, který se o vážky zajímá a s ostravskými biology úzce spolupracuje, řekl dnes mluvčí univerzity Adam Soustružník.
 

Ojedinělý projekt vědců z Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty slouží biologům i veřejnosti. "S mobilní aplikací Lovec vážek CZ (Dragonfly Hunter CZ) mohou všichni milovníci přírody zpestřit své výlety a procházky kolem vody i trochou poznání," uvedl Soustružník.

Aplikace, která je dostupná zdarma na Google Play, zájemcům umožní rozpoznat druh vážky, zároveň mohou lidé data z daného místa odeslat s připojenou fotografií do databáze, a přispět tak k vědeckému výzkumu, který umožní zlepšit ochranu nejen vážek.

Podle jednoho z autorů aplikace Aleše Dolného jsou vážky velmi důležité, protože jejich prostřednictvím lze určit i globální změny prostředí, včetně klimatu. Často jsou takzvanými deštníkovými druhy, což znamená, že jejich ochranou se zajistí i ochrana řady dalších, třeba i nepříbuzných druhů.

"Tento způsob zapojení veřejnosti do výzkumu, takzvaná občanská věda (Citizen Science), je nejlepším způsobem, jak rozšířit povědomí o ekologii nenásilnou formou, skrz vlastní zájem člověka. V tom je tato aplikace geniální - lidé se baví, dozvídají se nové informace a vědci díky tomu získávají cenná data," vysvětlil další z autorů aplikace Stanislav Ožana.

Vědci plánují, že do budoucna aplikaci rozšíří, aby uživatelé mohli podrobněji poznávat i další živočichy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist