https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-mokradu-mapa-ukaze-kde-ceske-mokrady-najdete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den mokřadů: Mapa ukáže, kde české mokřady najdete

2.2.2017 16:00 | PRAHA (ČTK)
Za poslední století mokřadů v Česku ubylo kvůli zemědělské velkovýrobě, což neprospívá zdraví krajiny.
Za poslední století mokřadů v Česku ubylo kvůli zemědělské velkovýrobě, což neprospívá zdraví krajiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Bufková / NP Šumava
Význam rašelinišť, bažin, lužních lesů, říčních niv i tůní dnes připomíná Světový den mokřadů. Na území Česka jsou podle nové databáze více než dvě tisícovky mokřadů, mezi celosvětově nejvýznamnější patří 14 z nich. Jsou to například Šumavská, Krušnohorská a Krkonošská rašeliniště, Třeboňské rybníky a rašeliniště Slavkovského lesa a jizerská rašeliniště Horní Jizera. Tři čtvrtě miliardy korun z evropských dotací má v nové výzvě pomoci právě zlepšení vodního režimu.
 

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vytvořila novou databázi tuzemských mokřadů. "Tato mimořádně cenná místa zadržují vodu v krajině, příznivě ovlivňují podnebí, jsou domovem mnoha vzácných rostlin a živočichů," uvedl ředitel agentury František Pelc.

Databáze umožňuje vyhledávat mokřady na interaktivní mapě a zjišťovat i výskyt druhů živočichů a rostlin. V celosvětové databázi se nacházejí spolu se známými místy, jako je jezero Titicaca, mokřady Amazonie, atlantské pobřeží Ohňové země či delta Dunaje.

Pelc připomněl, že za poslední století mokřadů v Česku ubylo kvůli zemědělské velkovýrobě, což neprospívá zdraví krajiny. Zlepšit situaci podle něj pomáhají programy na obnovu funkcí krajiny a evropské dotace. Od této středy až do konce března mohou proto zájemci žádat o podporu projektů na podporu přírody a krajiny z operačního programu životního prostředí. Na projekty pro zlepšení vodního režimu v krajině mohou získat až stoprocentní podporu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
mrz mha
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist