https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/devadesatilety-sir-attenborough-neunavny-popularizator-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Devadesátiletý sir Attenborough: neúnavný popularizátor přírody

6.5.2016 10:10 | LONDÝN/PRAHA (ČTK)
David Attenborough si vždy uměl vyhledat ty pravé odborníky, spolupracovat s nimi a zpopularizovat jejich poznatky tak, aby to bylo přitažlivé i pro laiky. Jeho pořadům nechybí propracovaný scénář ani vtipný a věcný komentář.
David Attenborough si vždy uměl vyhledat ty pravé odborníky, spolupracovat s nimi a zpopularizovat jejich poznatky tak, aby to bylo přitažlivé i pro laiky. Jeho pořadům nechybí propracovaný scénář ani vtipný a věcný komentář.
Foto | jeaneeem / Flickr
Britský moderátor, filmař a přírodovědec sir David Attenborough je již přes šest desetiletí popularizátorem přírodních věd a známým průvodcem světem zvířat a rostlin. Renomé si získal mezi odborníky i laickými televizními diváky. Ve známost vešel například svými dokumentárními cykly na stanici BBC Modrá planeta či Život na Zemi. Attenborough, který v neděli 8. května oslaví 90. narozeniny, je známým zastáncem evoluce.
 

"Kamkoliv jsem se podíval, šokovaly mě podivuhodné tvary a barvy, na které jsem naprosto nebyl připraven. Z takové nádhery a plodnosti, jimiž příroda hýřila, jsem se nikdy nevzpamatoval," řekl ke své vůbec první návštěvě západní Afriky. Attenborough si vždy uměl vyhledat ty pravé odborníky, spolupracovat s nimi a zpopularizovat jejich poznatky tak, aby to bylo přitažlivé i pro laiky. Jeho pořadům nechybí propracovaný scénář ani vtipný a věcný komentář.

Dokladem toho je divácká obliba dokumentárních sérií a filmů jako například Život na Zemi (1979), Živá planeta (1984), Zázraky života (1990), Life in the Freezer (1993), Soukromý život rostlin (1995), Ptačí svět (1998), Modrá planeta (2001), Život savců (2002), Planeta Země (2006), Afrika (2013) nebo Triumf obratlovců (2013). Attenborough filmy často doprovází i oblíbenými stejnojmennými knihami, některé z nich vyšly koncem 80. let i v bývalém Československu.

Jeho kariéra je spjata s televizní stanicí BBC, kam nastoupil v roce 1952. O dva roky později začal točit přírodovědné seriály. V BBC se věnoval i rozhlasovému vysílání o politice, archeologickým průvodcům, povídkám či náboženským programům. V roce 1965 začala vysílat BBC Two, na jejímž řízení se Attenborough podílel. Má mimo jiné zásluhu na rozšíření Monty Pythonova létajícího cirkusu do světa. V roce 1969 byl jmenován programovým ředitelem obou stanic BBC.

David Frederick Attenborough se narodil 8. května 1926 v Londýně jako prostřední ze tří synů rektora Leicesterské univerzity. Jeho rodiče za druhé světové války adoptovali dvě židovské dívky z Evropy. David se od dětství zajímal o zvířata a také se jim celý život - s výjimkou dvou poválečných let, kdy sloužil u královského loďstva - profesionálně věnoval. Vystudoval geologii a zoologii v Cambridgi. V roce 1983 se stal členem britské Královské společnosti pro ochranu přírody.

Attenborough, který při práci využívá i nejmodernější technologie, získal za svoji práci řadu čestných titulů a ocenění, mimo jiné Descartesovu cenu za popularizaci vědy. V roce 1985 byl povýšen do šlechtického stavu. Jeho jménem bylo pojmenováno několik živočišných či rostlinných druhů, například nově objevený druh australského pavoukovce (Prethopalpus attenboroughi), mamutí masožravá rostlina (Nepenthes attenboroughii) nebo vyhynulá ryba Materpiscis attenboroughi, která žila před 380 miliony let.

Attenborough je vdovcem, s manželkou Jane Elizabeth žil v letech 1950 až 1997. Narodily se jim dvě děti - Robert a Susan. Jeho starším bratrem byl známý režisér, herec a producent Richard Attenborough, který zemřel v roce 2014 ve věku 90 let. Jeho doménou byly výpravné životopisné a válečné snímky. Nejvíce se proslavil monumentální osmioscarovou epopejí Gándhí, dále natočil filmy Mladý Winston, Volání svobody, Chaplin, Krajina stínů či Láska a válka.

Zcela jistě nelze Davidu Attenboroughovi upřít smysl pro humor:


reklama

 
Markéta Veselá
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist