https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dieta-podle-simpanzu-jil-a-blato-znamena-pro-ne-detox-i-mineraly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dieta podle šimpanzů? Jíl a bláto. Znamená pro ně detox i minerály

5.8.2015 01:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Šimpanzi zareagovali na její úbytek poměrně pružně a během jednoho desetiletí se "přeškolili" na výživné jíly z říčních toků. Tam, kde je problém tyto jíly nalézt, stejně pohotově rozebírají a ochutnávají termitiště, která se z tohoto materiálu skládají
Šimpanzi zareagovali na její úbytek poměrně pružně a během jednoho desetiletí se "přeškolili" na výživné jíly z říčních toků. Tam, kde je problém tyto jíly nalézt, stejně pohotově rozebírají a ochutnávají termitiště, která se z tohoto materiálu skládají
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šimpanzi v Ugandě za poslední léta obměnili svůj jídelníček a stále častěji si mezi obvykle přijímanou stravou dopřávají mastné jíly a bláto. Nezvyklý posun v potravních preferencích zaujal zoology z Oxfordu, kteří přichází s nečekaným odhalením. Učenliví primáti využívají jílu jako náhražku za ubývající rafiovou palmu, kterou si doplňovali hladinu minerálů.
 

Palma rafiová bývala v pralesích podél Budonga hojnou dřevinou a šimpanzi její listí často konzumovali. Obsahovala totiž řadu nezbytných minerálů, které podporovaly jejich trávení. Rozsáhlé odlesňování v důsledku průmyslové těžby, stavby silnic a tabákového průmyslu se však promítlo i do výskytu této dřeviny. Z široce rozšířených se staly její porosty vzácné a izolované.

Šimpanzi zareagovali na její úbytek poměrně pružně a během jednoho desetiletí se "přeškolili" na výživné jíly z říčních toků. Tam, kde je problém tyto jíly nalézt, stejně pohotově rozebírají a ochutnávají termitiště, která se z tohoto materiálu skládají. Šimpanzi také získávají jíl pomocí „houbiček“, hrudek zmačkaného listí, které do blátivé vody namáčí a vymačkávají. Na koncích listů ulpívá více požadovaného materiálu, než kdyby jej vydloubávali ze země prstem.

Analýza chemického složení jílu z říčních náplavů a načatých termitišť prokázala, že obsahují velmi vysokou hladinu hliníku (jako součást jílového kaolinitu). Jeho konzumaci si v mírném množství dopřávají pralesní papoušci, býložraví savci a někdy, v rámci bio-detoxu organismu, i lidé. Například ženy z domorodých kmenů podél Budongo během těhotenství konzumují jíl smíšený s vodou, aby se vyhnuly zažívacím obtížím.

A proč se do něj pustili i šimpanzi? Profesor biologické antropologie oxfordské univerzity, Vernon Reynolds soudí, že: „Ze stejného důvodu, jako lidé. Šimpanzí rostlinná strava z ovoce a listí je plná tříslovin, a chemické součásti jílů jim pomáhají tyto látky v těle neutralizovat." Jíly kaolinitu obsahují také sodík, vápník, železo, hořčík, a proto představují ideální doplněk potravy.


reklama

 
Další informace |
Více informací na Sciencedaily.com.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist