https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-je-svetovy-den-mokradu-mist-mezi-sousi-a-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes je světový den mokřadů, míst mezi souší a vodou

2.2.2016 05:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Litovelské Pomoraví. Jeden z českých mokřadů chráněných podle mezinárodní smlouvy.
Litovelské Pomoraví. Jeden z českých mokřadů chráněných podle mezinárodní smlouvy.
Není to ani souš, ale ani volná vodní plocha. Je to něco mezi – mokřad. Je důležitý tím, že zadržuje vodu v krajině, je domovem celé řady živočichů a rostlin a patří mezi tři biotopy s největší biologickou aktivitou (po deštných pralesech a korálových útesech). Dnes je to přesně 45 let, kdy byla podepsána mezinárodní úmluva na ochranu mokřadů.
 

Stalo se tak v íránském Rámsaru, odtud nese mezinárodní smlouva jméno Ramsarská úmluva. Jejím cílem je chránit tato důležitá a zranitelná místa. České slovo mokřad původně označovalo místo, které je mokré či jen dočasně vysychá. V 70. letech jej pak Jan Květ z Jihočeské univerzity zavedl jako český překlad anglického wetland.

Mokřadů je v České republice celá řada, jen několik jich je chráněných podle Ramsarské úmluvy. Patří mezi ně Šumavská rašeliniště, Třeboňské rybníky, Novozámecký a Břehyňský rybník, Lednické rybníky, Litovelské Pomoraví, Poodří, Krkonošská rašeliniště, Třeboňská rašeliniště, Mokřady dolního Podyjí, Mokřady Liběchovky a Pšovky,  Podzemní Punkva, Krušnohorská rašeliniště, Pramenné vývěry a rašeliniště Slavkovského lesa, Horní Jizera. Celková rozloha těchto mokřadů je 635 kilometrů čtverečních a tvoří zhruba 0,8 procenta plochy ČR. „Mokřadů celosvětově výrazně ubývá. Během dvacátého století jich zmizela polovina. Mají přitom mimořádný význam,“ říká Karolína Šůlová, tisková mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny.

Kromě mokřadů chráněných podle mezinárodní smlouvy je i u nás nespočet mokřadů, podmáčených luk či rašelinišť, která jsou také v ohrožení. Typicky jim hrozí, že je lidé zavezou, vysuší, nebo že prostě zarostou.

Několik mokřadů má i Praha. Jeden snadno přístupný se nachází v Toulcově dvoře. „Žije zde několik ohrožených živočichů a podobně jako ostatní mokřady představuje také Toulcův mokřad ochranu před povodněmi,“ říká předsedkyně Toulcova dvora Lenka Skoupá. Mokřady ale najdete i ve Vinořském parku, v Počernicích (Počernický rybník a V pískovně), za Běchovicemi jsou Blatovské louky, u Dubče Lítožnice, významné jsou rybníky u Milíčovského lesa, šeberovské Hrnčířské louky a další. Pražské mokřady můžete prozkoumat zde.

Česká společnost ornitologický pořádá ke dni mokřadů řadu výletů a pozorování přírody. Najděte si akci ve vašem okolí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist