https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotace-na-kotle-lide-v-hradeckem-kraji-vycerpali-za-14-dni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nařízení o podpoře pro obnovitelné zdroje je dle ERÚ neplatné

26.1.2016 13:42 | PRAHA (ČTK)
Notifikace by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měla být udělena zřejmě mezi únorem a dubnem
Notifikace by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měla být udělena zřejmě mezi únorem a dubnem
Nařízení vlády o podpoře pro obnovitelné zdroje energie na letošní rok je podle mluvčího Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiřího Chvojky neplatné. Evropská komise podle něj v dopise informovala, že vyplacení veškeré podpory musí předcházet její notifikace. Bez té lze podporu vyplatit jen v případě, že je podpora považována za existující, to podle komise však u žádného případu neplatí. Podpora má dosáhnout výše až 42 miliard korun.
 

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se od loňského podzimu přela s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude. Požadovala notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně. Většina producentů v ČR ji dlouhodobě nemá.

Notifikace by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měla být udělena zřejmě mezi únorem a dubnem. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal. Podle Chvojky je však v důsledku informací od Evropské komise nařízení neplatné a navazující cenové rozhodnutí "prázdné", protože žádný zdroj nepatří pod režim existující podpory.

Vitásková dnes navštívila Sněmovnu a tam situaci vysvětlovala v poslaneckých klubech. "Evropská komise podporu zčásti ani vcelku nepovažuje ze existující, tedy projednává ji jako novou podporu. V takovém případě musí být nejdříve notifikace z Bruselu, než se začnou vydávat peníze," řekl Chvojka ve Sněmovně novinářům.

V důsledku toho je podle názoru úřadu nařízení vlády z 21. prosince neplatné. "Mluví se v něm pouze o tom, že podle názoru ministerstva průmyslu a obchodu se jedná o existující podporu. Cenové rozhodnutí je proto v podstatě prázdné," řekl.

Chvojka ale již předtím o pracovní verzi nařízení prohlásil, že je podle úřadu protiústavní a ERÚ se po případném přijetí dokumentu vládou obrátí na Evropskou komisi. Navazující cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepsal Energetický regulační úřad 29. prosince.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist