https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/drapela-na-impulsu-teplarnam-by-pomohlo-prolomeni-limitu-tezby-a-povolenky-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drápela na Impulsu: Teplárnám by pomohlo prolomení limitů těžby a povolenky zdarma

25.12.2010 01:25 | PRAHA (Ecomonitor)
Povolenky pro teplárny by měly být i nadále zdarma, teplárnám by pomohlo i prolomení limitů těžby hnědého uhlí. V pořadu Impulsy Václava Moravce na rádiu Implus to uvedl místopředseda Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.
 

Václav Moravec v roli moderátora úvodem připomněl, že ceny tepla v příštích letech podraží o desítky procent, na vině bude zdražování uhlí, nákup emisních povolenek a také investice do splnění přísnějších emisních limitů. „Nechtěl bych tady šířit paniku a poplašné zprávy. Základním kritériem pro stanovení ceny je vstup, to znamená palivo. Pro teplárny, které topí uhlím, je to zhruba 30–35 procent nákladů, ale tam, kde je palivo plyn nebo topné oleje, je to až 60–70 procent,“ varoval Drápela a přiznal, že zprávy o desítkách procent zdražení ceny tepla v následujících 3–4 letech je možné brát i jako signál, že se zásoby uhlí blíží těžebním limitům.

„Teplárny byly postaveny na místní hnědé uhlí anebo černé uhlí. Pokud je prostě předěláte na plyn, začnete teplo vyrábět tak příšerně draze, že ho lidem neprodáte,“ upozornil Drápela. Podle něj vyjde jeden gigajoule energie „nakoupený v uhlí“ na zhruba 45–50 korun, v plynu je cena pětkrát až šestkrát vyšší. Drápela je tedy „bytostně přesvědčen“, že až skončí zásoby uhlí, skončí i české teplárenství, řekl na rádiu Impuls.

Pokud by došlo k prolomení těžebních limitů, bude třeba odkoupit nemovitosti a pozemky, které tuto těžbu znemožňují. „A jednání s těmito lidmi bylo v minulých letech zanedbáno,“ prohlásil Drápela. Tyto oblasti ale podle něj skrývají zásoby uhlí na 50–60 let. Navíc by se tamní uhlí mohlo stát majetkem privátní společnosti, která s ním může nakládat podle svého uvážení, což znamená, že by se uhlí vůbec nemuselo dostat do tepláren. V této souvislosti chce Drápela regulaci těžby za těžebními limity v případě jejich prolomení.

„Naše ceny tepla jsou významně regulovány. Když je zima, prostě musíme těm našim zákazníkům zatopit, ať se nám to vyplatí, nebo nevyplatí,“ řekl Drápela a poukázal na rozdíl mezi teplárnami a elektrárnami. Dostal se tak do polemiky s Moravcem a uvedl, že on rozumí pojmem „teplárna“ velké zařízení, a ne takzvané blokové kotelny u panelových domů. „Někde na vesničce Dolní Horní byly čtyři paneláky, mezi tím malá plynová kotelna, to obsluhuje jeden důchodce, stále je tam napsáno ´přijdu hned´, a tak se tam nedostane ani regulační úřad,“ popisuje objekt, kterému se obecně říká teplárna, i když teplárnou není.

„Mě mrzí, že média mluví o teplárnách jako nemravných a že jsme darebáci, měli jsme tady příklady s celou řadou takovýchto podivných firmiček, které vlastnily malé blokové kotelny. A nevhodným financováním a celou řadou dalších faktorů zde lidé platili 900–1000 korun za gigajoule,“ uvedl Drápela a dodal, že je potřeba posílit pravomoc regulačního úřadu, aby mohl odebrat licenci na výrobu tepla a předat ji nějaké nejbližší solidní teplárenské společnosti, která provoz obnoví. „Samotná regulace cen tepla tak, jak o ní mluvili někteří poslanci v minulém parlamentu, problém vůbec nevyřeší,“ řekl Drápela rozhodně.

Drápela uvedl, že například Plzeň má na příští rok levné teplo – 396 korun včetně DPH za gigajoule, a cena se tak zvýší jen o inflaci (2,5 %), naopak v Brně, které je celé plynofikované, jsou vstupy tak zásadně rozdílné, že cena tepla bude výrazně jiná a žádnou regulací ji nelze srovnat.

Českého teplárenství se ale týkají emisní povolenky. Drápela uvedl, že chce věřit, že povolenky pro výrobu tepla budou i nadále přidělovány zdarma. Pokud by totiž například cena povolenky dosáhla 15 euro, znamenalo by to od roku 2013 náklady 180 milionů korun ročně. Cena 25 euro by mohla „vést až téměř k likvidaci té teplárny jako takové, pokud by radikálně o desítky procent nezvedla cenu tepla“. Dokud tedy nebudou známé ceny povolenek, není možné říct, o kolik desítek procent se zvýší cena tepla.

„Nás povolenky obtěžují, protože najednou pracujeme s podivnými papíry, které si někdo vymyslel v Bruselu a my jsme z toho sami nešťastní,“ řekl Drápela a dodal, že v konečném efektu se kvůli povolenkám zvýší evropským podnikům náklady a to se promítne do cen zboží. „Potom se stane, že si nekoupíte žádný český výrobek, žádný evropský výrobek, protože to zboží se stává nekonkurenceschopné,“ varoval Drápela.

Podle rozhovoru Václava Moravce „Místopředseda Teplárenské sdružení ČR Tomáš Drápela mluvil o zdražování tepla“ zveřejněném na webu rádia Impuls dne 24. listopadu 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist