https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-ceske-turisty-napadl-v-tatrach-medved-vyvazli-bez-zraneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva české turisty napadl v Tatrách medvěd, vyvázli bez zranění

7.9.2016 14:12 | BRATISLAVA (ČTK)
Stanování ve volné přírodě Tatranského národního parku není dovoleno. Podle horské služby zmiňovaní turisté patrně nouzově bivakovali, protože je zastihla tma
Stanování ve volné přírodě Tatranského národního parku není dovoleno. Podle horské služby zmiňovaní turisté patrně nouzově bivakovali, protože je zastihla tma
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva Čechy napadl v úterý večer v Západních Tatrách na Slovensku medvěd. Oběma turistům se podařilo před šelmou uprchnout, vážnější poranění neutrpěli. Informovala o tom slovenská Horská záchranná služba, kterou dnes ráno turisté požádali o pomoc.
 

Medvěd napadl turisty ve stanu, který si postavili u Bystrých ples. Před šelmou uprchli a ukryli se v kleči, kde přečkali noc.

Turisté podle horské služby vážnější poranění neutrpěli. Při útěku si způsobili odřeniny a škrábance, byli unavení a mírně podchlazení.

Na pomoc turistům vyrazilo pět záchranářů se služebním psem. Během jejich výjezdu turisté kontaktovali horskou službu s informací, že medvěd se na místo jejich táboření vrátil, později ale odešel. Záchranáři ještě dopoledne Čechy našli, na místě je ošetřili a sbalili jejich osobní věci, které šelma rozházela po okolí. Pak turisty doprovodili do údolí.

Stanování ve volné přírodě Tatranského národního parku není dovoleno. Podle horské služby zmiňovaní turisté patrně nouzově bivakovali, protože je zastihla tma.

Útoky medvědů na člověka nejsou na Slovensku zcela ojedinělé. Například město Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří země letos v dubnu vyhlásilo mimořádnou situaci kvůli zvýšenému výskytu těchto šelem v tamních osadách.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

29.5.2023 21:43
Tak to měli teda kliku. Já bych taky chtěla jet do Tater, ale mám strach z medvědů, tak proto jsme tam ještě nebyli. taky jezdíme pod stan, sice máme kvalitní z https://www.naturehikecz.cz/ , ale nedělám si velké iluze, že by nás před medvědem nějak ochránil. Pořád je to jenom plachta a žádná zeď.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist