https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-ekoreseni-v-jednom-vedci-navrhli-vyrobu-fotovoltaickych-clanku-z-vyslouzilych-baterii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě ekořešení v jednom: Vědci navrhli výrobu fotovoltaických článků z vysloužilých baterií

26.8.2014 01:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z jedné autobaterie by tak bylo možné vyrobit solární panely produkujících elektřinu pro 30 domácností
Z jedné autobaterie by tak bylo možné vyrobit solární panely produkujících elektřinu pro 30 domácností
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jsou to dvě mouchy lapené jednou ranou. Vědci z MIT přišli s návrhem, jak na jedné straně zpracovat nebezpečný elektroodpad, na druhé vyrobit levné fotovoltaické články.
 

Návrh vědkyň a jejich studentů z MIT zní jako z ekologova vysněného světa. Nebezpečný odpad - vyřazené baterie obsahující toxické olovo by mohly skvěle posloužit při výrobě nových nízkoemisních zdrojů energie, konkrétně solárních panelů.

Systém popsaný ve vědeckém periodiku Energy and Environmental Science je založen na nově rozvíjející se technologii výroby fotovoltaických článků z perovskitu. Solární panely z tohoto minerálů by měly být stejně účinné a pravděpodobně levnější, než klasické fotovoltaické panely na bázi křemíku.

Nová technologie výroby environmentalisty podporovaných slunečních elektráren však vyžaduje použití olova. Jenže zpracování olověné rudy zrovna moc ekologické není, tato činnost za sebou zanechává v prostředí znatelnou toxickou stopu. Použití recyklovaného olova by ale toto negativum odstranilo. A navíc by vyřešilo i problém, jak šetrně zlikvidovat čím dál častěji vyřazované olověné autobaterie.

Perovskitovému fotovoltaickému článku přitom stačí pro fungování jen velmi tenká vrstva materiálu, jen půl mikrometru vysoká. Z jedné autobaterie by tak bylo možné vyrobit solární panely produkujících elektřinu pro 30 domácností. Výroba perovskitového fotovoltaického článku je navíc relativně jednoduchá a nenáročná. Ve srovnání s obvyklými solárními články vyžaduje méně pracovních kroků i menší teploty.

Olovo je v těchto článcích zcela zasazeno do dalších materiálů, což snižuje riziko jeho uvolnění do prostředí. A když panely doslouží, lze jej opět recyklovat do nových článků.

„Je důležité, že jsme vzali v úvahu životní cyklus materiálu v širokém měřítku. A jsme přesvědčeni, že naprostá jednoduchost našeho řešení je dobrým základem pro jeho komerční využití," dodává Paula T. Hammondová z MIT. Některé společnosti se už chystají uvést perovskitové fotovoltaické panely na trh a nahrazení nově získaného olova recyklovaným by mohlo ušetřit zdraví horníků i životního prostředí, míní vědecký tým.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist