https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ecologiaverdecom-levne-socialni-bydleni-v-uruguayi-dum-postaveny-z-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Levné sociální bydlení v Uruguayi? Dům postavený z PET lahví!

14.8.2011 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
V Uruguayi se začínají využívat naplněné PET lahve ke stavbě vnitřních i obvodových zdí domů. Jedná se o levné a ekologické řešení sociálního bydlení pro rodiny, které nemají střechu nad hlavou, informuje server Ecologiaverde.com.
 

Vedení hlavního města Montevidea podporuje více projektů levného bydlení. Staví se také domy ze dřeva a dalších materiálů, jež snižují konečnou cenu, a navíc jsou i ekologičtější než beton. Myšlenka stavět domy a další stavby z PET lahví přišla Bolívie. Na stavbě mají spolupracovat její budoucí obyvatelé i dobrovolníci. Dům pojme jednu rodinu s několika dětmi.

Na území města Nueva Palmira se realizuje první stavba projektu. Začala sběrem PET lahví a jejich následným plněním, na němž se podíleli žáci z několika škol. María Adroverová, iniciátorka stavby v Nueva Palmira, vysvětluje, že ještě před dokončením sběru lahví se promítají informační videa o způsobu jejich použití ve stavbě. Na místě prvního projektu již byly na základových trámech vztyčeny zdi z tisíců lahví. Město zapůjčilo nákladní vůz pro dopravu plastového materiálu.

Adroverová dodává, že použitím PET lahví místo cihel se snižují energetické nároky domu, jelikož plast má dobré izolační vlastnosti. Navíc dochází k využití lahví, jež se povalují všude okolo. Projekt nazvaný Dům z lahví (Casa de Botellas) je úsporný, ekologický a plní sociální funkci. Také podporuje práci s přírodním materiálem, jako je hlína, jelikož pro spojování lahví se používají vepřovice.

Technika stavby je jednoduchá: PET lahev se naplní pískem nebo písčitou zeminou, aby mohla plnit funkci cihly. Při stavbě obvodové zdi se umístí vodorovně dnem směrem ven. Lahve se spojují za pomoci materiálu vytvořeného ze zeminy, písku, koňské moči, mléka a lněného oleje. Všechno se promíchá dohromady, až vznikne hmota vhodná ke zdění.

Podle zprávy Davida Sanze „Contra el desalojo, viviendas con botellas de plástico“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 28. července 2011.


reklama

 
Další informace |
Hledáte nové bydlení? Můžete zkusit porovnání hypoték serveru SFinance.cz
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist