https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-africkem-slumu-postavi-komunitni-spalovnu-odpadu-sprchu-a-pekarnu-v-jednom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V africkém slumu postaví komunitní spalovnu odpadů, sprchu a pekárnu v jednom

18.5.2011 01:15 | NAIROBI/HODONÍN (Ecomonitor)
Pilotní projekt pomáhá zbavit slum hromad odpadků a dává i pracovní příležitosti.
Pilotní projekt pomáhá zbavit slum hromad odpadků a dává i pracovní příležitosti.
Lidé žijící ve slumech keňské Kibery jsou obklopeni hromadami odpadků a zapáchajícími stokami. V jednom z největších kiberských slumů, Laini Saba, vzniká projekt na komunitní spalovnu odpadů, která by měla slum zbavit záplavy odpadků a posloužit místním jako pekárna i zdroj teplé vody, píše server AllAfrica.
 

Slum Liani Saba je domovem desítek tisíc chudých obyvatel z předměstí Kibery. Komunitní nadace Ushiriki Wa Safi, doslova „sdružení pro udržení čistoty“, se snaží zlepšit základní hygienické podmínky, aby se zamezilo šíření nemocí. K tomu má přispět zprovoznění jednoduchého zařízení na spalování odpadů.

Slum Laini Saba je jedním z třinácti vesnic na předměstí Kibery a považuje se za jeden z největších slumů Afriky. Vláda a její zástupci se o slum nezajímají, v místě neexistuje kanalizace, tekoucí voda nebo elektrické vedení. Nezájem vládních představitelů o problémy chudých obyvatel vedl ke snaze Ushriki Wa Safi (UWS) přispět k řešení situace. UWS začala s tím, že ve slumu zřídila příkopy pro svod odpadní vody, aby měli lidé kam lít splašky. Časem se ale ukázalo, že příkopy jsou zanesené odpadky a neplní svou funkci, naopak smrdí jako stoka. Bylo potřeba udělat něco s odpady. První nápad byl jednoduchý, odpady prostě spálit ve spalovně.

Ideu spalovny odpadů, která by jen ohřívala vodu pro sprchování, ale rozvinuli architekti z mezinárodní skupiny Planning Systems Services Limited o další přínos. Navrhli zařízení, kde lze teplo veřejně využít i pro vaření a pečení.

Systém funguje tak, že lidé doma sbírají odpady do dodaných pytlů. Jejich obsah se ke spalovně sváží jednou týdně na trakaři. Před spálením se odpadky ještě protřídí. „Nepálíme všechno,“ vysvětluje Bernard Asanya, vedoucí projektu. „Železný šrot a jiné užitečné suroviny prodáváme ve městě. Zbylé odpadky pálíme na našem sporáku.“ Za malý poplatek mohou lidé využít teplo pro vaření a pečení. A v době, než se jejich jídlo upeče, mohou využít teplou sprchu.

Pilotní projekt v Laini Saba pomáhá zbavit slum hromad odpadků a dává i pracovní příležitosti. UWS zaměstnává mladé lidi v třídírnách odpadů a správce, který se stará o provoz spalovny.

Článek byl uveřejněn 16. 3. 2011 na serveru All Africa pod názvem „Kenya: Community Turns Garbage Into Energy Source“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist