https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektricke-vozy-by-mohly-vyuzivat-kobalt-ze-starych-mobilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrické vozy by mohly využívat kobalt ze starých mobilů

15.2.2018 01:00 | BRUSEL (ČTK)
Podle nizozemské společnosti Fairphone, která recykluje staré telefony, zůstává v domácnostech nevyužívaných kolem 1,6 miliardy starých telefonů. Pouze pět až deset procent chytrých telefonů se recykluje. / Ilustrační foto
Podle nizozemské společnosti Fairphone, která recykluje staré telefony, zůstává v domácnostech nevyužívaných kolem 1,6 miliardy starých telefonů. Pouze pět až deset procent chytrých telefonů se recykluje. / Ilustrační foto
Výrobci automobilů, kteří hledají nové dodávky kobaltu důležitého pro výrobu baterií, by se mohli zaměřit na miliony starých mobilních telefonů, které zůstaly ležet v zásuvkách spotřebitelů. Recyklací odhadovaných 1,6 miliardy starých telefonů by bylo možné získat kobalt pro uspokojení poptávky pro miliony elektrických vozů, řekl listu Financial Times ředitel jednoho z největších producentů materiálu pro výrobu baterií Umicore Marc Grynberg.
 

"Je zde obrovský důl na kobalt, který je naprosto nevyužitý," prohlásil Grynberg a upozornil, že zhruba deset procent celosvětové produkce kobaltu putuje nyní k výrobcům chytrých telefonů.

Automobilky se stále více obávají, zda se jim podaří zajistit dodávky kobaltu, stříbrno-šedého kovu, jehož cena se loni zdvojnásobila. Více než polovina kobaltu se těží v Demokratické republice Kongo a posílá se do Číny, kde se čistí pro použití v bateriích. Německá automobilka Volkswagen loni vypsala tendr na pětileté dodávky kobaltu, protože se plánuje stát jedničkou v oblasti výroby elektrických aut.

Podle nizozemské společnosti Fairphone, která recykluje staré telefony, zůstává v domácnostech nevyužívaných kolem 1,6 miliardy starých telefonů. "Máme miliardy opuštěných chytrých telefonů po ukončení životnosti. To by se mohlo využít k napájení milionů elektrických vozů. Milionů," prohlásil Grynberg. Podle něj je nyní nutné motivovat lidi, aby vraceli nepoužívané chytré telefony. Upozornil, že pouze pět až deset procent chytrých telefonů se recykluje. "Recyklace existuje a funguje, je to sbírání, které nefunguje," dodal.

Poptávka po kobaltu pro elektrické vozy by měla podle konzultační firmy CRU do roku 2026 vzrůst na 95.000 tun z loňských 12.000 tun.

Grynberg odhadl, že v příštích několika letech bude dostatek kobaltu k uspokojení poptávky od výrobců elektrických aut. Recyklace však v příštím desetiletí bude mít stále větší podíl na dodávkách kovu.

Kobalt je důležitou součástí lithium-iontových baterií do elektrovozů. Zvyšuje kapacitu a stabilitu článků. Jeho vlastnosti umožňují prodloužit dobu mezi dobíjeními.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist