https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-co2-u-novych-aut-v-eu-loni-klesly-o-tri-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise CO2 u nových aut v EU loni klesly o tři procenta

14.4.2016 14:29 | BRUSEL (ČTK)
Za poklesem emisí stojí zejména efektivnější využívání pohonných hmot a rostoucí prodej automobilů s elektrickým či hybridním pohonem
Za poklesem emisí stojí zejména efektivnější využívání pohonných hmot a rostoucí prodej automobilů s elektrickým či hybridním pohonem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průměrné emise oxidu uhličitého (CO2) u nových osobních aut loni v Evropské unii klesly o tři procenta na 119,6 gramu na kilometr. Byly tak o osm procent nižší, než si EU stanovila za cíl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).
 

Za poklesem emisí stojí zejména efektivnější využívání pohonných hmot a rostoucí prodej automobilů s elektrickým či hybridním pohonem. EU si v rámci boje proti klimatickým změnám stanovila za cíl snížit do roku 2015 průměrné emise oxidu uhličitého na 130 gramů na kilometr. Do roku 2021 by pak emise měly klesnout na 95 gramů na kilometr.

"Pokud bude současný trend pokračovat, bude cíle 95 gramů dosaženo," poznamenala Cinzia Pastorellová z EEA. Upozornila nicméně, že údaje jsou založeny na zastaralých testech, podle kterých jsou emise oxidu uhličitého o zhruba 30 až 40 procent nižší než v reálných podmínkách.

Evropská komise v současnosti pracuje na zavedení přísnějších testů emisí. K metodám snižujícím emise oxidu uhličitého nyní patří například vypínání klimatizace či zlepšování aerodynamiky vozidel odstraněním zrcátek, uvedla agentura Reuters.

Automobilové emise se loni dostaly do centra pozornosti, když německý koncern Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist