https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-na-zmeny-klimatu-kalas-prevzal-francouzsky-rad-za-zasluhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert na změny klimatu Petr Kalaš převzal francouzský Řád za zásluhy

26.5.2017 13:32 | PRAHA (ČTK)
Petr Kalaš (na snímku) působil také v politice. Byl ministrem životního prostředí v první vládě Mirka Topolánka, která trvala jen krátce, protože nezískala důvěru Sněmovny. Kalaš funkci zastával necelý půlrok od září 2006 do ledna 2007.
Petr Kalaš (na snímku) působil také v politice. Byl ministrem životního prostředí v první vládě Mirka Topolánka, která trvala jen krátce, protože nezískala důvěru Sněmovny. Kalaš funkci zastával necelý půlrok od září 2006 do ledna 2007.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Velvyslanec Francie v České republice Roland Galharague dnes předal českému expertu na životní prostředí Petru Kalašovi insignie rytíře Řádu za zásluhy. Francie udělením vyznamenání ocenila dlouhodobé úsilí Kalaše v boji proti změně klimatu na národní, mezinárodní i evropské úrovni. Velvyslanec Galharague označil Kalaše občana otevřeného a odpovědného světa a připomněl jeho celoživotní práci v oboru.
 

"Jste člověk, kterého všichni znají pro jeho osobní i pracovní nasazení v boji proti klimatických změnám," uvedl dnes Galharague na recepci v Buquoyském paláci, kde sídlí Francouzské velvyslanectví v Praze.

Přední český odborník na problematiku klimatických změn Kalaš začínal svou kariéru v elektrárně v Tušimicích. V roce 1968 emigroval do Švýcarska, kde se začal věnovat udržitelnému rozvoji a spolupracovat se švýcarskou vládou. Ta jej také vyslala do Světové banky, kde Kalaš vedl program zaměřený na zavádění pravidel Kjótského protokolu o snižování emisí do praxe.

Francouzský velvyslanec přirovnal Kalašovo tehdejší působení k úloze misionáře, který po celém světě vysvětloval smysl boje proti klimatickým změnám. Galharague připomněl i významnou úlohu Kalaše při jednáních, která předcházela pařížské konferenci o klimatu v roce 2015, na níž byla uzavřena Pařížská klimatická dohoda.

Kalaš působil také v politice. Byl ministrem životního prostředí v první vládě Mirka Topolánka, která trvala jen krátce, protože nezískala důvěru Sněmovny. Kalaš funkci zastával necelý půlrok od září 2006 do ledna 2007. Později se stal poradcem Topolánka i dalších premiérů. Nyní je šéfporadce ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO). Kalaš je také spoluzakladatelem a viceprezidentem české větve Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.

Řád za zásluhy se uděluje od roku 1963. Je oceněním za mimořádné zásluhy, vojenské nebo civilní, prokázané francouzskému národu. Mezi českými držiteli jsou například bývalí velvyslanci ve Francii Jaroslav Šedivý, Pavel Fischer a Petr Janyška, dále novinář Petr Uhl, překladatel Karel Kraus a politolog Jacques Rupnik. Byly jím vyznamenány také mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková a šansoniérka Hana Hegerová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist