https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-jeden-svet-nabidne-devet-ekologickych-dokumentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřFestival Jeden svět nabídne devět ekologických dokumentů

23.2.2011 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nabídne i letos filmy věnované ochraně životního prostředí. Podruhé budou mít i svoji vlastní tematickou sekci, letos nazvanou Ekologické výzvy. Tu ještě doplní dva snímky ze soutěže českých filmů. V Praze mohou diváci festival navštívit ve dnech 8. - 17. března, poté se přesune do dalších měst.
 

Nejdříve se svého promítání dočká německý film „Čtvrtá revoluce - energetická soběstačnost“ Carla-A. Fechnera, který představuje recept na „energetickou soběstačnost" nejen pro rozvojový svět. Hlavními „hrdiny" snímku jsou nejmodernější technologie pro automobilový i stavební průmysl. Ekolist film představil už na podzim v samostatném článku.

Odhodlání Jacoba Andréna přesvědčit se, zda finanční prostředky vybrané za jeho dětství od švédských školáků do sbírky na záchranu deštných pralesů opravdu dorazily na místo určení, popisuje film „Koupil jsem deštný prales“. Otevřený snímek Jacoba Andréna a Heleny Nygren vypráví tedy nejen o životě chudých vesničanů ve Střední Americe, kácení deštných pralesů, ale i o významu osobní angažovanosti.

O krizi jako šanci vypráví film Henryho Batemana „Máme se na co těšit“. Island – země, která byla zasažena roku 2008 hospodářskou krizí, se staví na nohy – znovu, ale jinak, v duchu trvale udržitelného rozvoje. Pomocí organického farmaření, využívání obnovitelných zdrojů energie či posílení občanské angažovanosti.

Roura a taxi

Snímek "Poručíme větru, dešti“ popisuje nejlidnatější zemi světa – Čínu z opačné stránky, než jak se ji snaží oficiálně prezentovat její vláda. Floris-Jan van Luyn a jeho dokument ukazuje, jak byl čínský hospodářský úspěch posledních let dosažen na úkor životního prostředí a zdraví jeho obyvatel. S tím se však nehodlají smířit hlavní protagonisté filmu - místní aktivisté a aktivistky.

O boji obyvatel s arogantními praktikami průmyslu a politiků je i irský snímek „Roura“ režiséra Ristearda O'Domhnailla. Dokument zaznamenává jednu z nejdramatičtějších protestních akcí v novodobé historii Irska - občanský aktivismus lidí z rybářské vesnice Rossport, kteří se postavili firmě Shell. Ta se se souhlasem vládních úředníků rozhodla postavit přes pozemky místních farmářů potrubí odvádějící zemní plyn.

Předposlední snímek uváděný v environmentální sekci je již o něco méně dramatický, ne však méně zajímavý. Jedná se o roadmovie „Solartaxi“ o splnění jednoho dětského snu. Erik Schmitt v ní zdokumentoval úspěšnou cestu kolem světa učitele Louise Palmera absolvovanou v prototypu vozidla, které je poháněno pouze solárními panely umístěnými v přívěsu. Solární taxikář navštívil na své cestě i Prahu. Zprávu, kterou o tom Ekolist.cz v roce 2007 napsal, si můžete přečíst zde.

Záběr z filmu "Poručíme větru, dešti"
Záběr z filmu "Poručíme větru, dešti"
Zdroj | Jeden svět

O lidech a jejich kreativitě pojednává i poslední z filmů – dokument „Umění odpadu“ režisérky Lucy Walker (na videu). Snímek doprovázený hudbou Mobyho posbíral už řadu festivalových cen, například v Sundance, a byl také nominován na Oscara za rok 2010. Zachycuje průběh umělecko-charitativního projektu výtvarníka Vika Munize. Ten na největší světové skládce na okraji Rio de Janeira pořídil nejen fotoportréty místních lidí denně třídících na dvě stě tun odpadu, jež následně prodávají recyklačním společnostem, ale započal s nimi i zcela novou uměleckou spolupráci. Pomocí odpadků tak před našima očima vznikají originální portréty místních obyvatel.

Jeden český svět

České filmy mají na festivalu svoji vlastní sekci. Životního prostředí se z nich dotýkají především dva snímky - Ženy SHR Martina Duška a Ondřeje Provazníka a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka

První z nich, "Ženy SHR", vypráví o dvou ženách - Haně Krejčové z Horního Jiřetína, kastelánce na zámku Jezeří, a Liběně Novotné, mluvčí skupiny Czech Coal. O jejich protichůdných názorech a pocitech, které obě ženy prožívají v souvislosti se svou prací na severu Čech. Snímek, který se již může pochlubit oceněním z MFDF Jihlava film, je možné zhlédnout i na webových stránkách České televize.

"Vše pro dobro světa a Nošovic" líčí kontroverzní stavbu automobilky Hyundai v severomoravské obci. Režisér Vít Klusák se snažil zjistit, jak se obyvatelé vesnice se situací vypořádali po třech letech od stavby i v jakých podmínkách se v nové továrně pracuje.

Nejen filmy živ je člověk

Festival Jeden svět nabízí kromě promítání filmů opět i řadu doprovodných akcí. Z nich se problematice životního prostředí věnuje zejména výstava deseti nejzajímavějších komiksů ze soutěže Hnutí DUHA umístěná ve Francouzském institutu v Praze.

Letošní novinkou je možnost sbírat během konání pražské části festivalu takzvané „jednosvětové bobříky“. V každém kině je v odpoledních až večerních hodinách připraven jeden úkol. Návštěvníci si díky nim mohou například vyzkoušet, co obnáší obstarat si vodu v některých částech Afriky nebo jak odhalit korupci. Environmentální sekci pak zastupuje "Bobřík ekologie", kterého lze dostat ve Francouzském institutu za správné vytřídění domácího odpadu se všemi svými záludnostmi. Na místě můžete rovněž odevzdat starý mobil k recyklaci.

V rámci festivalu se konají také speciální projekce pro školy, otevřený workshop Documentary Campus či neoficiální promítání v rámci akce Do It Yourself.


reklama

 
Další informace |
Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se koná v Praze ve dnech 8. - 17. března 2011. Po skončení promítání v hlavním městě se opět přesune do řady českých a moravských měst.

Oficiální stránky festivalu www.jedensvet.cz

Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist