https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-v-ceskem-svycarsku-necekane-zachytila-orla-morskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast v Českém Švýcarsku nečekaně zachytila orla mořského

23.5.2014 12:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Past natočila orla mořského zcela neplánovaně. Automat byl v lese národního parku umístěný kvůli monitoringu zvěře. Vznikly ale velice zdařilé záběry orla mořského. Vzhledem k brzké ranní hodině jsou záběry pořízeny v infračerveném spektru, veškeré detaily jsou však na snímcích dobře patrné.
 

“Fotopasti nám pomáhají při zpřesňování odhadu stavů a druhového zastoupení zvířat v národním parku, občas přispějí i k potvrzení výskytu zvláště chráněných druhů, jako tomu v minulosti bylo například u rysa ostrovida,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

Podle něj pracovníci parku vědí, že k nim orel mořský občas zavítá od nedalekého Velkého rybníka. „Proto neplánovaně pořízené záběry vnímáme jako milou zvláštnost,” dodal Benda.

Na záběrech se orel pohybuje přímo před objektivem fotopasti a zvědavě zkoumá hlávku červeného zelí, kterou sem umístili pracovníci správy jako lákadlo pro zvířata.


reklama
Bývalý tankodrom dnes zachraňují kozy
Načeratický kopec je opuštěný vojenský tankodrom. Vojenská činnost zde v minulosti vytvořila rozsáhlé plochy řídkých trávníků a míst s obnaženým substrátem. Dnes se na ochraně vzácného biotopu podílejí kozy a ovce.


Orel mořský se v přírodě do značné míry živí uhynulými či slabými živočichy a plní v přírodě tzv. sanitární funkci. Do jeho jídelníčku mohou patřit jak mrtvé či oslabené ryby, tak i zvířata uhynulá v lese nebo sražená v silničním provozu. Dokáže však ulovit i potravu zcela zdravou.

Orel mořský patří v České republice mezi kriticky ohrožené druhy. V širší oblasti Českého Švýcarska, tedy na Děčínsku a Šluknovsku, v současné době žijí 3 až 4 páry tohoto vzácného dravce.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist