https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/happening-v-centru-prahy-at-zije-instantni-voda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Happening v centru Prahy: Ať žije instantní voda

11.9.2011 06:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Herečky Petra Nesvačilová (vpravo) a Lenka Neužil Stárková přestavily instantní vodu.
Herečky Petra Nesvačilová (vpravo) a Lenka Neužil Stárková přestavily instantní vodu.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Už jste viděli v centru Prahy dvě dívky, které se koupu v prázdném bazénu? Nebojte se, nejde o duševní poruchu, ale happening, který měl ukázat na nedostatek pitné vody. Tento problém by podle organizace Česko proti chudobě měla vyřešit právě voda instantní. Humornou nadsázkou chtěla akce upozornit na to, že zatímco bohaté země vodou plýtvají, v chudých státech umírají na její nedostatek miliony lidí.
 

Je slunečný záříjový podvečer, slunce se pomalu skrývá za štíty domů a přesto ještě slušně hřeje. K bazénu na Náměstí Republiky v Praze přicházejí dvě mladé dívky v modrých plavkách. S chutí se jdou vykoupat. Namísto vody se ale chladí novým produktem chemických závodů – instantní vodou.

Pak přichází moderátor s provokativní otázkou: „Dokážete si představit, že není voda?“ Těm, kteří si to představit dovedou, ukazuje „nový exkluzivní výrobek, který vyřeší nedostatek pitné vody“. Tímto výrobkem je instantní voda v prášku. Ta se bude prodávat buď v tabletách, nebo v rodinném balení v pytlích. Díky chemickému průmyslu tak lidé už nebudou muset používat vodu z vodovodu ani z lahví, stačí si koupit tento prášek.

Součástí akce byla i ochutnávka. Dva náhodní diváci měli čest napít se ze sklenice naplněné instantní vodou. První se však dožadoval „něčeho, v čem to rozmíchá“ a odmítl pít prášek. Ať si nepije, když nechce, zněla odpověď. Když podobně odpověděl i druhý divák, byl obviněn, že chce ostatním kazit dobrou náladu.

Jednalo se samozřejmě o nadsázku. Letních radovánek si v bazénu užívaly herečky Petra Nesvačilová a Lenka Neužil Stárková, sekundoval jim herec Jakub Žáček. Happening „Prázdný bazén“, který uspořádala organizace Česko proti chudobě, chtěl upozornit veřejnost na nedostatek pitné vody v rozvojových zemích.

Akce byla nadsázkou, problém je vážný

Podle OSN dnes nemá téměř 900 milionů lidí na světě přístup k nezávadné pitné vodě. A pokud bude současná situace pokračovat, v roce 2025 budou v zemích s vážným nedostatkem pitné vody žít dvě třetiny světové populace, říkají pořadatelé akce. Další dva a půl miliardy lidí nemá k dispozici základní kanalizaci a asi milion a půl dětí ve věku do pěti let každý rok zemře na onemocnění způsobená špatnou kvalitou vody.

Letní pohodička v bazénu. Něco však chybí: voda!
Letní pohodička v bazénu. Něco však chybí: voda!
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

Paradoxem podle pořadatelů happeningu je, že čím chudší je obyvatelstvo, tím draží má vodu – v mnoha afrických slumech není vodovodní infrastruktura a pro místní se stává pitná voda nedosažitelným luxusem.

Globální průměrná vodní stopa, která vyčísluje kolik vody se spotřebuje na výrobu různého zboží, je 1 240 m3 na obyvatele a rok, řekla Ekolistu Zora Kasíková z Arniky. Česká stopa je dokonce ještě vyšší - 1 572 m3. Dominantní z tohoto čísla je spotřeba vody na zemědělskou produkci.

Podle Jana Freidingera z Greenpeace má zejména v Asii, Africe a Latinské Americe obrovskou spotřebu vody průmysl. Ještě více vody svým provozem znečistí. „Nikdo nemá právo měnit řeky s čistou vodou na stoky,“ říká Freidinger.

Na druhou stranu se podle Evropské agentury životního prostředí (EEA) podařilo díky vodoměrům a především zvyšující se ceně vody snížit v zemích východní Evropy spotřebu o 40 % oproti situaci na počátku 90. let.

Spotřeba Evropana na den? 150 litrů!

Průměrná spotřeba vody na obyvatele ČR za den je podle Kasíkové asi 100 litrů, v Praze pak 115 litrů a průměr EU je 150 litrů. Ekologický institut Veronica uvádí, že při koupeli ve vaně člověk spotřebuje 100 až 200 litrů vody, k sprchování potřebuje zhruba 30 až 60 litrů. Až deset litrů může znamenat každé spláchnutí toalety. Proto se jeví jako ideální používat ke splachování tzv. šedou vodu - tedy již použitou, ale jen lehce znečištěnou vodu například z provozu koupelny. Ve světě se rozšiřuje filtrování vody a její opětovné používání ke splachování toalet. V Praze tento systém využívá hotel Mosaic House. Denně prý díky této technologii ušetří 5 kubíků pitné vody, což je celková denní spotřeba zhruba 40 lidí.

Podle České informační agentury životního prostředí CENIA vodu šetří pákové baterie a perlátory, které sytí vodu vzduchem a regulují její průtok. Na druhém místě v potenciálu úspor je splachování, kde lze instalovat duální splachování a na třetím místě je praní, při něm pomohou šetřit moderní pračky.

Podle webu PVK (Pražské vodovody a kanalizace) může kapající kohoutek znamenat únik až 54 litrů vody denně, protékající splachovač na WC může majitele připravit až o dva tisíce litrů vody každý den. Kasíková dodává, že naopak získat vodu lze využíváním té dešťové. „Dnes zbytečně používáme pitnou vodu jako užitkovou,“ prohlásila Kasíková.

Ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan uvedl, že "Češi vodou docela šetři, cena je relativně vysoká, kvalita pitné vody z veřejných vodovodů velmi dobrá". Úspory podle Moldana budou spíše v menším měřítku, a ač jsou obavy z nedostatku vody v budoucnosti opodstatněné, problém je však více vyhrocen v jižní Evropě a jiných částech světa.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist