https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-sloni-umi-utesovat-sve-smutne-nebo-vystrasene-druhy-ukazal-vyzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I sloni umí utěšovat své smutné nebo vystrašené druhy, ukázal výzkum

20.2.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Asi každý z nás někdy někoho utěšoval. Jemné pohlazení, pár slov podpory. A asi každý z nás sám někdy potřeboval trochu útěchy. Snadno bychom si mohli myslet, že to je věc, která nás odlišuje od zvířat. Ale je tomu naopak, máme ji s některými živočichy společnou. Aktuální výsledky pozorování dokládají, že i sloni vyjadřují svým smutným druhům útěchu.
 

„Dlouho se ví, že sloni jsou inteligentní a schopní empatie,“ říká Joshua Plotnik, který na tajvanské univerzitě Mahidol přednáší ochranu životního prostředí. V rámci organizace Think Elephants International se zaměřil na pozorování chování slonů chovaných v zajetí. A podařilo se mu zdokumentovat, že sloni vyjadřují svým smutným nebo vystrašeným druhům útěchu a podporu. A to jak jemnými doteky chobotem, tak akusticky. Někdy se k utěšování přidá více slonů.

„Sloni jsou sociální zvířata, která si vytvářejí silné sociální vazby,“ vysvětluje Plotnik. „Jejich zájem o ostatní slony není nijak překvapivý. Zajímavé však je, že umí vystrašeného nebo smutného slona uklidnit a povzbudit.“

„Slona může vystrašit cokoliv: jedovatý had v trávě, pes procházející se kolem plotu. Někteří sloni nejsou ve své kůži, když je v jejich blízkosti jiný slon, kterého nemají rádi,“ říká Plotnik. Když má slon špatnou náladu, má strach nebo je smutný, je to na něm poznat: jeho uši se odtáhnou od těla, ocas se zvedne a slon vydává nízkofrekvenční mručení, troubí nebo řve.

Plotnik vypozoroval, že smutného nebo rozrušeného slona se pokusí jiný slon uklidnit. Například tím, že se ho jemně dotýká chobotem v obličeji, nebo jemně strčí chobot do slonovy tlamy. „Je to zřejmě jakési gesto ‚přicházím v míru‛, protože i slon může pěkně kousnout,“ říká Plotnik. Dotyky pak slon utěšitel zpravidla doprovází i utěšujícím zvukem, jakýmsi vysokým cvrlikáním. „Ten zvuk jsem u slonů slyšel, jen když někoho utěšovali. Bude to zřejmě obdobné, jako když dospělý člověk utěšuje malé dítě a dělá na něj ,šššššš‛,“ domnívá se Plotnik.

Jeho pozorování se týkala zatím jen slonů chovaných v zajetí. Jde o skupinu 26 slonů asijských, žijících na 15 hektarovém pozemku sloního útočiště. V budoucnu by Plotnik chtěl ověřit, že stejné projevy účasti mají i sloni žijící ve volné přírodě. Problém je v tom, že populace volně žijících slonů asijských i afrických se zmenšují a není lehké je pozorovat.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist