Michal Schmidt "> Informace o Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou 2007: Divadla, kejkle, muzika na náměstí a v zámeckém parku. Žonglování, bláznění, zpívání a tancování - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/informace-o-folkovych-prazdninach-v-namesti-nad-oslavou-2007-divadla-kejkle-muzika-na-namesti-a-v-zameckem-parku-zonglovani?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou: Informace o Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou 2007: Divadla, kejkle, muzika na náměstí a v zámeckém parku. Žonglování, bláznění, zpívání a tancování

18. července 2007 | Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou
Autor: Michal Schmidt, tel: 724 429 830
Tradiční nedělní (22. července) program festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou patří komediantům a muzikantům, kteří se střídají ve svém bláznění, zpívání, tancování, žonglování v úžasném prostředí parku náměšťského zámku.

Začátek programu je už ve 14:30 na Masarykově náměstí a obstará ho renesanční, irská a keltská hudba Lucrezia Borgia se svými kejklíři. Kejklíři a muzikanti se pak od 15 hod. vypraví průvodem z náměstí přes historický most cestou na zámek. Během průvodu se bude hrát a kejklovat. Areál zámeckého parku ožije po příchodu průvodu hudební smrští v balkánskocikánských rytmech kapely Burana Orffechester.

Přilehlý Vlašský dvůr bude patřit herci divadla Ta Fantastika, Radimovi Schwabovi, a jeho komickému misteriu Mistero Buffo, strhujícímu divadlu tak, jak ho předváděli potulní komedianti. Milan Forman bude hrát 200 let starou maňáskovou hru potulných loutkářů Učené prase a na přání bude číst povídky a pohádky Aloise Mikulky.

V zámeckém parku na jiném místě vystoupí skvělý německý kejklíř Detlefocus Flammenus. Provádět programem bude Divadlo Kufr, které povede také žonglérskou a kejklířskou dílnu. Muziku zastoupí pouliční blues od Mississippi v podání vynikajícího dua Luboš Beňa & Matěj Ptaszek, dále nový Traband, jemnější, domácnější, niternější.

Vrcholem dne budou Francouzky a Američané. Čtveřice Zikfa z Francie je souladem bláznění, mimořádného muzikanství a úžasného divadla. Americké taneční akrobatické trio Galumpha kombinující fyzický humor s vynalézavou choreografií zatancuje na živou muziku Jablkoně. Bláznivý program, který je až do 18:30 přístupný zdarma, zakončí Fire show kejklíře Detlefa.

Hvězdné vokály world music na cd Folkových prázdnin

Jedinečné a rozmanité hlasy představuje nové album Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou. Na cd zpívá devět mimořádných pěveckých osobností. U každého z nich se jedná o záznam 2 písní z festivalu Folkové prázdniny 2006. CD se jmenuje stejně jako hlavní téma loňského ročníku festivalu, tedy Vokály, hlasy, zpívání.

České hlasy a vokály zde zastupují Katka García, Jitka Šuranská a Jaromír Nečas. Naléhavý písničkářský vokál zde uslyšíte od skvělého irského zpěváka Marka Gearyho. Jemný kultivovaný hlas „gaelic“ písní ze skotského ostrova Skye patří Anne Martin. Divoký a temperamentní hlasový projev zastupuje vyníkající Polka Joanna Slowinska. Na CD se objevuje též alikvótní zpěv famózních hrdelních zpěváků kapely Huun-Huur-Tu ze sibiřské Tuvy. Barevný hlas mnoha poloh a velkého rozsahu ukazuje na CD hvězda world music z Pobřeží slonoviny, Dobet Gnahoré. Skutečným vrcholem loňských Folkových prázdnin byl koncert anglické houslistky a zpěvačky, Elizy Carthy. Její plný nádherný hlas zazní ve dvou lidových anglických písních.

Zkuste také vydržet až na úplný závěr cd k bonusu, stojí za to.

Vokály, hlasy a zpívání na Folkových prázdninách 2006
(sleevnote Jiřího Moravčíka)

Když člověk poslouchá exotické zpívání, tedy ne to z domova či blízkého okolí, pravděpodobně touží po jakémsi vykoupení z globalizované popmusic a nebo obyčejném dobrodružství, útěku z únavy nad nepřekvapivou všedností do neznáma s možností setkat se s vokálními technikami a hlasy, o nichž mu ještě nikdo neřekl. Ještě nedávno, v případě, že našinci albové nahrávky byly málo a takových zpěváků se chtěl i dotknout, za nimi musel cestovat přes půl Zeměkoule. Dnes mu stačí zajet si lidově řečeno za humna, do Náměště nad Oslavou, malého města na úpatí Vysočiny. 21. ročník tamního festivalu Folkové prázdniny konaný v roce 2006, byl totiž věnován vokálům, hlasům a zpívání. Pestrá dramaturgie přítomným návštěvníkům nabídla doslova na zlatém podnose jedny z nejzajímavějších světových zpěváků, vycházejících jak z moderní podoby té či oné tradiční hudby, tak z dávných, civilizací ještě nedotčených kořenů.

S bezmála všemi se můžete setkat také na tomto albu. Nahrávky pořízené během koncertů na nádvoří renesančního zámku navíc dokládají jedinečnou atmosféru, která k Folkovým prázdninám, dnes jednomu z nejvýznamnějších festivalů v Čechách, neodmyslitelně patří.

VOKÁLY, HLASY, ZPÍVÁNÍ / VOCALS, VOICES, SINGING
1 Mark Geary Ghosts
2 Mark Geary Gingerman
3 Anne Martin Maighdeanan na h-airigh
4 Anne Martin & Ingrid Henderson Cha Bhi Mi Buan
5 Hudecká úderka Novynka, novynka
6 Hudecká úderka Preletel slavíček
7 Jaromír Nečas & Hudecká úderka Už je dzeň
8 Jaromír Nečas & Hudecká úderka Ej, moselo by nebyc + Prečo si dzievčence
9 Joanna Słowińska z zespołem Jasiu, Jasiu
10 Joanna Słowińska z zespołem Niska Bania
11 Huun-Huur-Tu Ekki Attar (Good Horses)
12 Huun-Huur-Tu Aa-Shuu Dekei-oo
13 Kateřina García & Malina band La Tarara
14 Kateřina García & Malina band I Feel The Same
15 Dobet Gnahoré Notefi
16 Dobet Gnahoré Kakou
17 Eliza Carthy & Ratcatchers Gallant Hussar
18 Eliza Carthy & Ratcatchers Willow Tree
bonus Mark Geary It Beats Me

CD vydává vydavatelství Happy Trails Indies Records ve spolupráci s Městským kulturním střediskem v Náměšti nad Oslavou. Výtvarníkem CD je Rostislav Pospíšil.
Michal Schmidt, tel: 724 429 830
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist