https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspirace-chobotnici-podvodni-robot-umi-behem-sekundy-zrychlit-na-10-km-h
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspirace chobotnicí: podvodní robot umí během sekundy zrychlit na 10 km/h

6.2.2015 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Inspirace chobotnicí: podvodní robot umí vystřelit velikou rychlostí.
Inspirace chobotnicí: podvodní robot umí vystřelit velikou rychlostí.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | University of Southampton
Vědci vyvinuli robota, který se dokáže pod vodou pohybovat s nevídaným zrychlením. Inspirací jim byla příroda. Konkrétně chobotnice. Ty se pod vodou pohybují lezením a plaváním - a v případě potřeby však umí z místa doslova vystřelit díky tomu, že ze svých útrob vytlačí proud vody, který jim slouží jako tryskový pohon.
 

Tato úniková strategie chobotnic stála u vývoje robota, kterého navrhli vědci z University of Southampton, Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Singapore-MIT Alliance for Research and Technology. Pro vytvoření samotné konstrukce robota použili 3D tiskárnu. Plášť robota je pružný a umožňuje přesně to, co dělají chobotnice: pojme velké množství vody a pak ji ve zlomku času dokáže vytlačit tryskou.

Robot je schopný urazit vzdálenost 3 metrů za méně než sekundu. Při laboratorních testech dokázal robot během sekundy zrychlit i s nákladem jednoho kilogramu zátěže na 10 km/h. „Je to jako byste naložili auto Mini Cooper, které samo važí 1000 kg, dalšími 350 kg nákladu a během sekundy s ním zrychlili na 100 km/h. Ale pod vodou,“ popisuje výkon robota Gabriel Weymouth z University of Southampton. „Takovou rychlost pod vodou dosud žádné člověkem vytvořené zařízení nevyvinulo.“

Podle propočtů vědců by větší robot měl mít ještě větší výkon. Poznatek, inspirovaný chobotnicemi, by měl najít uplatnění v inženýrských oborech, například v konstrukcích leteckých křídel. Užitečný může být i biologům při studium živočichů, kteří umějí měnit svůj tvar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist