https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jako-ve-valce-v-konzskem-parku-garamba-zabiji-pytlaci-slony-i-strazce-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jako ve válce. V konžském parku Garamba umírají sloni i strážci přírody

24.2.2016 09:22 | NP GARAMBA (ČTK)
Nepřítel není žádný jednolitý blok. Často jsou to členové ugandské povstalecké Armády božího odporu (LRA). Ještě častěji ozbrojené jihosúdánské skupiny, nomádští chovatelé dobytka ze Súdánu nebo ze Středoafrické republiky, někdy neidentifikovatelní lovci, kteří zabíjejí slony z vrtulníku kulkou do hlavy
Nepřítel není žádný jednolitý blok. Často jsou to členové ugandské povstalecké Armády božího odporu (LRA). Ještě častěji ozbrojené jihosúdánské skupiny, nomádští chovatelé dobytka ze Súdánu nebo ze Středoafrické republiky, někdy neidentifikovatelní lovci, kteří zabíjejí slony z vrtulníku kulkou do hlavy
André Migifuloyo a Djuma Uweko žili společně a společně chránili v Konžské demokratické republice slony. Loni v říjnu oba zahynuli. Zastřelili je pytláci schopní všeho, jen aby získali slonovinu, píše agentura AFP.
 

Ve válce, kterou vede Afrika za přežití těchto zvířat, stojí strážci z národního parku Garamba na severovýchodní hranici Konga s Jižním Súdánem, v první linii.

André a Djuma vyrostli v malém konžském městečku Dungu. Bylo jim kolem dvaceti let, když vstoupili do služeb parku. Toto zaměstnání je trvalé a dobře placené, strážci si měsíčně vydělají v přepočtu téměř 5000 Kč.

André se stal strážcem v roce 2011, Djuma o dva roky později. Jejich kolegové si jich vážili. Oba žili i s rodinami v obci Nagero u vstupu do parku, nedaleko řeky Dungu, kde stojí kostelík z červených cihel a domky s doškovými střechami.

Šestadvacetiletý André se ve volných chvílích rád díval na válečné filmy. Sedmadvacetiletý Djuma si zase rád zašel s přáteli na pivo. Oba měli pověst disciplinovaných a odvážných mužů.

Jednoho říjnového odpoledne společně s desetičlennou hlídkou dopadli na severu parku pytláky. Již při první přestřelce klesl Djuma k zemi. André byl smrtelně zraněn o několik okamžiků později granátometem. Djuma se odplazil do husté trávy a silně krvácel, až ho objevili pytláci a usmrtili ho. Onoho dne přišli o život ještě další strážce a jeden konžský voják.

Třiatřicetiletý Dieudonné Komorewa pracoval jako strážce osm let a byl Andrého vzdáleným bratrancem a dobrým přítelem.

"Můžu říci, že byl disciplinovaný a odvážný. Byl také veselá kopa," vzpomíná na Andrého. Toho dne, kdy André zemřel, byli společně nakupovat oblečky pro dítě, které Andrého žena čekala. Nyní Dieudonné považuje novorozence za člena své rodiny.

"Mám to dítě tolik rád," povzdychne si. Tragédie jeho odhodláním neotřásla. "Nepřítel zůstane nepřítelem. Všechno, co tady děláme, je proto, abychom proti nim bojovali. Nesmíme z nich mít strach, musíme být vždy připraveni," říká.

Nepřítel není žádný jednolitý blok. Často jsou to členové ugandské povstalecké Armády božího odporu (LRA). Ještě častěji ozbrojené jihosúdánské skupiny, nomádští chovatelé dobytka ze Súdánu nebo ze Středoafrické republiky, někdy neidentifikovatelní lovci, kteří zabíjejí slony z vrtulníku kulkou do hlavy.

Pytláci se zabíjením neváhají. Jihoafrická organizace na ochranu přírody African Parks, která spolu s konžskými úřady rezervaci spravuje, povolala vojenské instruktory a pořídila vrtulník.

Celkem 120 strážců, pouhá čtvrtina z počtu, který by měl účinně park o rozloze 12 400 kilometrů čtverečních střežit, se stále více podobá polovojenským silám, jimiž musejí být, aby mohli vyhrát válku o slony.

Loni došlo ke 28 přestřelkám s pytláky. Čtyři strážci byli zabiti a usmrceno bylo 114 slonů, tedy téměř desetina těch, kteří v Garambě zbyli.

Válka to je nelítostná. Vrtulník, který daroval rezervaci Howard Buffett, syn amerického miliardáře Warrena Buffetta, byl onoho říjnového dne málem sestřelen, než mohl evakuovat přeživší strážce.

Dieudonné chodí na hrob svého přítele jednou nebo dvakrát za měsíc. Cítí bolest, ale nikdy neuvažoval o tom, že by svého povolání zanechal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist