https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeste-letos-pribude-nova-chranena-oblast-jejich-celkovy-pocet-ale-zustane-stejny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ještě letos přibude nová CHKO. Jejich celkový počet se ale nemění

24.1.2012 09:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
CHKO Kokořínsko se rozšíří o novou část a stane se z něj staronová CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Ještě letos, slibují úředníci.
CHKO Kokořínsko se rozšíří o novou část a stane se z něj staronová CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Ještě letos, slibují úředníci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ministerstvo životního prostředí plánuje letos vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Máchův kraj v okolí Doks. ČTK v nedávné zprávě informovala, že se tím počet stávajících chráněných krajinných oblastí zvýší na 26. Není tomu tak. „Nová“ CHKO Máchův kraj vznikne rozšířením a přejmenováním stávající CHKO Kokořínsko. Název této staronové CHKO bude Kokořínsko-Máchův kraj.
 

Jak Ekolistu potvrdil vedoucí správy CHKO Kokořínsko Ladislav Pořízek i ministerstvo životního prostředí, celý legislativní proces je veden jako vyhlášení CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Fakticky jde o rozšíření CHKO Kokořínsko. Jak dodává Pořízek, zákon nezná přehlášení či rozšíření chráněného území, pouze nové vyhlášení. „Proces se aktuálně nachází ve fázi vyřizování podaných námitek, na jejich základě probíhají i další úpravy hranice, zonace i plánu péče,“ komentuje současný stav Pořízek.

Podle něho nejsou na místě obavy, že by se záměr vyhlásit „novou“ CHKO letos nestihl. „Tento návrh je připravován delší dobu, máme za sebou stovky jednání, opakovaná jednání zastupitelstev obcí, dokonce veřejná projednávání. A protože se z řady důvodů našla relativní shoda, věřím, že to bude dotaženo do úspěšného konce. Vše je připraveno najednou - vyhlášení, zonace i plán péče,“ vysvětluje Ladislav Pořízek.

Na záměru se podle jeho slov pracuje tři roky. „Po loňské březnové návštěvě ministra Tomáše Chalupy v Doksech jsme přípravy dokončili, při jeho červnové návštěvě slyšel osobně vcelku příznivá slova od všech dotčených starostů. A následovalo finální dokončení návrhu a koncem července byl zahájen oficiální legislativní proces oznámením záměru vyhlásit CHKO Kokořínsko - Máchův kraj,“ popisuje historii procesu Pořízek. Nyní podle jeho informací ministerstvo rozesílá rozhodnutí o vypořádání námitek. „Bude-li nějaké odvolání, je s rezervou reálné o nich rozhodnout do prázdnin, poté proběhne meziresortní projednání a po prázdninách je dle mého odhadu zcela reálné vydání nařízení vlády, kterým se CHKO vyhlašuje,“ uzavírá Ladislav Pořízek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist