https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlava-chce-dotaci-na-tri-nove-trolejbusy-a-pet-autobusu-na-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlava chce dotaci na tři nové trolejbusy a pět autobusů na plyn

30.1.2016 10:58 | PARDUBICE (ČTK)
Dopravní podnik města Jihlavy se letos chystá požádat o evropskou dotaci na nákup tří městských trolejbusů a pěti autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Od nových vozidel si slibuje snížení provozních nákladů a v případě autobusů rovněž menší dopad na ovzduší ve městě. Jde o projekt s náklady do 70 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel podniku Josef Vilím. Další dotaci chce dopravní podnik v tomto roce získat na plánované rozšíření trolejového vedení ve Vrchlického ulici.
 

Autobusy na stlačený zemní plyn slouží v jihlavské MHD asi pět let, podnik jich má 13. Další nové vozy na plyn by podle Vilíma nahradily starší naftové autobusy, které vyhovují pouze emisní normě Euro 3. "Autobusy na zemní plyn, které bychom rádi koupili, mají Euro 6, takže by došlo k výraznému snížení exhalací ve městě," uvedl.

Městskou dopravu v padesátitisícové Jihlavě podnik zajišťuje 30 autobusy a 32 trolejbusy. Trolejbusová doprava má v Jihlavě tradici dlouhou 67 let. Do obnovy trolejbusů už městský podnik investoval před pěti lety díky dotaci z evropského Regionálního operačního programu. Rozšiřovat trolejové vedení se chystá po mnoha letech. Náklady na novou část vedení ve Vrchlického ulici se podle Vilíma budou pohybovat kolem 15 milionů korun.

O peníze na nízkoemisní a bezemisní vozidla je možné žádat od konce ledna do 29. července. Výzva byla vyhlášena v Integrovaném regionálním operačním programu spravovaném ministerstvem pro místní rozvoj. Dotaci na nové trolejové vedení ve Vrchlického ulici chce dopravní podnik získat z dotačního programu ministerstva dopravy, který by měl být otevřen v dubnu. U obou projektů by podle Vilíma získaná dotace mohla pokrýt 85 procent uznatelných nákladů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist