https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jurecka-je-pro-zkraceni-doby-pouzivani-herbicidu-roundup
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jurečka je pro zkrácení doby používání herbicidu Roundup

19.5.2016 08:35 | PRAHA (ČTK)
Herbicid Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Ekologickým aktivistům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní
Herbicid Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Ekologickým aktivistům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podpoří zkrácení doby možného používání herbicidu glyfosátu. Ten se v ČR prodává pod obchodní značkou Roundup. V těchto dnech o tom jednají evropští ministři zemědělství. ČR dříve podporovala prodloužení jeho použití na dobu 15 let. Podle Hnutí Duha se ale nemusí používat vůbec, dá se prý nahradit i vhodnou orbou.
 

"U glyfosátu podporuji zkrácení doby registrace a zúžení jeho použití. Ukončit jej nyní by byl velký problém, nemáme bezpečnější náhradu," napsal na twitter Jurečka. Jeho stanovisko ČTK potvrdila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Další podrobnosti neuvedla.

"Je dobře, že ministr Jurečka mění svoji pozici a bere v potaz lidské zdraví. Ale není důvod, aby zůstal na půli cesty. Glyfosát je podle nezávislých vědeckých výzkumů možné zakázat zcela a hned," reagoval programový ředitel hnutí Josef Koželouh. Podle Kláry Kyralové z hnutí ekologičtí zemědělci glyfosát nepoužívají vůbec. Proti obnovení licence se podle aktivistů postavily například Francie, Nizozemsko, Švédsko, Dánsko a Německo.

Glyfosát je zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako lehčí karcinogen. Podle studie, kterou v roce 2013 představilo Hnutí Duha, má stopy glyfosátu v těle šest z deseti Čechů. V Evropě byl výskyt zaznamenán u 45 procent testovaných lidí, látka na hubení plevele se podle ochránců přírody nadužívá. V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě celkem 184.

Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Z těla se ale dostane už po týdnu, proto je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod.

Herbicid Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem. Ekologickým aktivistům hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní. Roundup vyrábí firma Monsanto.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

19.5.2016 10:54
"V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě celkem 184".
To je opravdu mimořádně průkazná studie... typicky ekologistická.
Odpovědět
sv

19.5.2016 21:34
Lidské zdraví v úvahu neberou zelené zrůdičky. Bezpečný glyfosát (viz http://www.bezpecnostpotravin.cz/glyfosat-efsa-aktualizuje-toxikologicky-profil.aspx) chtějí zřejmě nahradit tzv. bioherbicidy například prudce jedovatou zelenou skalicí nebo tím, že lidé budou konzumovat potraviny promořené bakteriemi e-coli nebo rakovinotvornými plísněmi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist