https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kampan-za-vznik-np-krivoklatsko-zacne-nejdrive-v-lete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň za vznik NP Křivoklátsko začne nejdříve v létě

5.4.2016 12:50 | KŘIVOKLÁT (ČTK)
Status národního parku by mělo získat nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent nynější chráněné krajinné oblasti
Status národního parku by mělo získat nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent nynější chráněné krajinné oblasti
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kampaň za vznik Národního parku Křivoklátsko začne nejdříve v létě. O jeho vyhlášení se začne rozhodovat letos, podmínkou je schválení novely zákona o ochraně přírody a krajiny. "Teprve poté můžeme začít jednat s regionem o případné společné kampani," sdělila Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Ministerstvo i Středočeský kraj jsou pro vznik národního parku, proti jsou některé obce.
 

Novelu, která upravuje mimo jiné náhrady za hospodaření v chráněných místech, v únoru projednala vláda. Ministerstvo zemědělství nyní požaduje její úpravu právě kvůli systému náhrad. Nelíbí se mu, že by státní lesy neměly dostávat náhradu za hospodaření v chráněných místech. Sněmovna začne novelu projednávat zřejmě příští týden. Platit začne podle předpokladů v lednu 2017.

Ministerstvo životního prostředí plánovalo zahájení kampaně na začátku letošního roku. Vyhlášení parku by se mělo týkat 17 obcí. Část jejich obyvatel považuje dosavadní ochranu území za dostatečnou a obává se případných omezení. Proti vyhlášení národního parku se lidé vyjádřili i v anketách, petici proti vyhlášení podepsalo už dříve na 14 000 lidí. "Projednání petice čeká na dobu, kdy se začne rozhodovat o vyhlášení národního parku," řekl ČTK mluvčí petičního výboru Miroslav Pecha.

Středočeský kraj podle Nicole Mertinové z krajského úřadu analyzuje předešlá jednání a do doby legislativních změn bude hledat optimální nastavení režimu hospodaření v zamýšleném NP Křivoklátsko. "V dalším jednání s obcemi budou samozřejmě pozvány všechny obce, kterých se záměr týká," uvedla Mertinová.

Status národního parku by mělo získat nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy 16 procent nynější chráněné krajinné oblasti. S výjimkou klidového území se budou lidé na většině území pohybovat svobodně, místní obyvatelé, vlastníci a nájemci neomezeně. V NP má ležet jen Karlova Ves, ostatní obce by zůstaly za jeho hranicemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist