https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanadske-katolicke-instituce-hlasi-odklon-od-fosilnich-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanadské katolické instituce hlásí odklon od fosilních zdrojů

7.10.2016 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Papež změnil směr katolických investic svým prohlášením, že „Člověk má být zodpovědný správce, ne despotický pán světa."
Papež změnil směr katolických investic svým prohlášením, že „Člověk má být zodpovědný správce, ne despotický pán světa."
Foto | Vicky TH / Flickr
Některé z významných severoamerických církevních institucí, charit a křesťanských nadací ohlásily přípravu plánu na odklon vlastních investic z oblasti fosilních zdrojů energie. Jiné se pak zavázaly do budoucna odstínit příspěvky od společností, které na uhlí, ropě a zemním plynu staví svůj byznys. Reagují tak v souladu s nedávným prohlášením papeže Františka o naléhavosti boje proti klimatickým změnám a loňskými usneseními mezinárodní konference biskupů. Informuje o tom server Catholic Register.
 

Odklon investic, neboli divestice, je prý logickou odpovědí na Vatikánem nastavený etický a morální kurz. Církevní instituce jako náboženské řády, diecéze či katolické univerzity disponují díky příspěvkům od věřících značným majetkem, ať už v hotových penězích na bankovních účtech či v hodnotě spravovaných nemovitostí a pozemků. Tento majetek se jednotlivé organizace snažily v rámci správy přirozeně znásobit investicemi do nejrůznějších projektů. A po dlouhá léta „bohatly“ na tom, že investovaly do nejrůznějších průmyslových a stavebních záměrů souvisejících například s těžbou nerostných surovin nebo výstavbou uhelných elektráren.

Na toto jednání je dnes pochopitelně nahlíženo kriticky, ale v duchu minulých desetiletí se jednalo o přirozený a investičně velmi rozumný počin. Sektor energetiky nebo těžebního průmyslu strmě stoupal a tak se peníze vložené do projektů dnes označovaných za neekologické jevily jen jako správně investované. Kontroverze se začaly rojit až v době, kdy se na v oblasti energetického průmyslu začaly objevovat alternativy v podobě solárních či větrných elektráren. Již tehdy začaly některé jednotlivé církevní instituce připravovat svůj odklon, ale teprve nedávné prohlášení papeže o tom, že: „Člověk má být zodpovědný správce, ne despotický pán světa“ prolomily ledy. Více si o papežově výzvě přečtěte v článku Laudato Si´ - katolický bestseller nejen pro katolíky

Podle zprávy Globálního katolického klimatického hnutí (GCCM) se v Severní Americe k divestičnímu trendu připojila významná kanadská katolická instituce, přinejmenším jeden velký mezinárodní řád a také jedna významná diecéze. V den svátku svatého Františka z Assisi (4. 10. 2016) pak hodlají veřejně prohlásit, že se prodejem zbavují svých akcií a investic do ropy, plynu a uhlí. Tomás Insua, koordinátor a mluvčí GCCM ale zatím nechtěl prozradit, o které organizace konkrétně se jedná. Proč tak ale hodlají učinit? „Protože máme jednoduše morální imperativ, abychom se od fosilních paliv odklonili,“ říká Insua. Zůstat ale nemá jen u katolických institucí z Kanady, přidat se mají i další z celého světa.

Insua dále prohlásil, že původní snaha „držet pohromadě s velkými energetickými koncerny a snažit se je přesvědčit, aby byly lepšími správci životního prostředí, se už nyní nejeví jako životaschopná strategie“. Proč? „Modlím se za ně, ale pravda je taková, že za posledních pětadvacet let jsme v této snaze byli jen velmi málo efektivní,“ říká Insua. „Každý rok investují velké společnosti pracující s fosilními palivy miliardy dolarů do nových nalezišť a rezerv, což nedává vůbec žádný smysl. Znamená to jen, že se ve skutečnosti o životní prostředí a klimatické změny vůbec nestarají.“ Divestiční řízení si ale nemáme představovat jako jednorázový počin, který bude realizován během chvíle. Své akcie nechtějí katolíci zřejmě prodat pod cenou. Celý proces bude trvat přibližně pět let.

Divestice nejsou ničím novým pro Řád služebných sester. Jejich torontská nadace Catheriny Donnellyové se zřekla příspěvků od fosilních společností už v roce 2003 (a kompletně je ze svých fondů vyřadily v roce 2014). Jak říká generální ředitelka této nadace Valerie Lemeiuxová: „Podporujeme celou řadu environmentálních iniciativ a konflikt zájmů, při kterém jsme do těchto podporovaných projektů přesouvaly příspěvky z ropných společností, byl prostě neřešitelný.“ Lemeiuxová dále dodává, že životní prostředí zůstává i nadále jejich hlavní prioritou. „I proto by byly naše další investice do sektoru fosilních paliv kontraproduktivní.“

Důvody, proč se katolické instituce zříkají investic do fosilních paliv, ale nemusí být jen čistě nezištné a vycházející z hlubokého porozumění přírodě. Jak podotýká Desmond Wilson, vedoucí manažer jedné z křesťanských nadací: „Akcie v ropě jsou dnes zranitelné a náchylné k výkyvům. Zbavit se jich znamená vytvořit mnohem stabilnější portfolio.“ A právě o to, aby křesťanské peníze neskončily v nekřesťanských projektech, se nyní vede nejen na úrovni GCCM bitva. „Byl bych rád, aby to nebylo jen o odklonu od fosilních zdrojů paliv, ale o příklonu k investicím do moderní čisté energie,“ říká Insua.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist