https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanadsky-rybar-chytil-stiku-ktera-obrostla-kolem-plastoveho-obalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanadský rybář chytil štiku, která obrostla kolem plastového obalu

3.11.2017 07:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Nejprve mi přišlo na mysl, že ta štika byla nedávno napadena jinou dravou rybou, ale pak jsem si všiml obalu,“ popisuje rybář Turnbull.
„Nejprve mi přišlo na mysl, že ta štika byla nedávno napadena jinou dravou rybou, ale pak jsem si všiml obalu,“ popisuje rybář Turnbull.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plastové odpadky ve vodním prostředí, to není jen problém slaných moří, ale i vnitrozemských sladkých vod. Na velmi názorném příkladu na to upozornil deník Independent, který se s čtenáři podělil o snímky úlovku sportovního rybáře Adama Turnbulla.
 

Zprávu doprovázenou několika snímky následně sdílely ve svém zpravodajství i velké mediální domy, od FOXnews po Global News. Chytil snad osmadvacetiletý rybář z kanadské Alberty nějaký mimořádný kousek? Svým způsobem ano. Byť se jednalo o „obyčejnou“ dravou štiku obecnou, její přírodní design byl vylepšen o škrtící prstenec fólie z PET láhve. Plastový kus obalu se na rybu pravděpodobně přichytil, když byla menšího vzrůstu, a postupně jí zarostl do masa. Přežila až do dospělosti a před tím, než jí Turnbull chytil, vypadala jako dvoudílná skládanka, spojená zúženou zaškrcenou částí uprostřed těla.

„Rozhodně to nebyl hezký pohled,“ prozradil v krátkém rozhovoru pro FOX News mladý rybář. „Nikdy jsem nic takového neviděl.“ Netradiční úlovek si připsal 28. 10., když rybařil na území Strathcona Park, v jižní větvi řeky Saskatchewan. Ta je počítána mezi nejvýznamnější vnitrozemské toky celé Kanady a na své cestě dlouhé 1392 kilometrů sbírá vodu z území srovnatelném s rozlohou České republiky. „Háček jsem zasekl v pozdní odpoledne a bojovala se mnou jako každá jiná ryba.“ Obyčejná ale skutečně nebyla.

Kvůli „parádě“, ve které Turnbull později identifikoval obal láhve od nápoje Powerade, byla téměř rozpůlená. „Nejprve mi přišlo na mysl, že ta štika byla nedávno napadena jinou dravou rybou, ale pak jsem si všiml obalu,“ popisuje Turnbull. Rána ve zúženině byla odhalená až na živé maso a v jejím okolí ryba pozbývala šupin. Pořídil pak pár dokumentačních snímků, nůžkami zbavil rybu břemene a pak ji pustil. „Nebyl to úlovek, ze kterého bych měl radost.“

Fotky následně zveřejnil na Facebooku s žádostí případným čtenářům: „Sbírejte své odpadky. Tenhle kousek obalu by nezabral místo ve vaší kapse, než byste ho vyhodili do koše.“ Ulovené štice ale život rozhodně natrvalo změnil.

O fotky se následně začali zajímat i biologové. Michael Sullivan ze Správy životního prostředí a národních parků v Albertě k tomu dodává: „Jediným důvodem, proč ta štika ještě žila, je, že měla štěstí. Pokud by se plast uchytil jen o dva palce výše na těle, nemohla by vůbec přijímat potravu. Takto bylo její trávení jen výrazně zpomalené.“ Připouští, že podobný smutný obrázek neviděl poprvé.

„Dostáváme se do kontaktu s potáplicemi, které jsou zamotané v rybářských vlascích, ryby, které se dusí napůl pozřeným plastovým sáčkem nebo kachny s krkem obtočeným držákem na piva. Spousta ryb má trávicí trakt zaplněný plastovými odpadky, od vršků z PET lahví až po plastové mikrogranule. Víte, je to groteskní. Plasty tu s námi budou tisíce let a jediný způsob, jak se vyvarovat takovým scénářům, je prostě neházet je do vody.“

Snímky, které Turnbull pořídil, se následně šířily jako lavina internetem. Za tři dny byly sdíleny více než 30 000 krát. Kanaďané díky tomu znovu otevřeli téma skládek odpadů a dialog o vyšších pokutách za znečišťování životního prostředí. Turnbull společně se Sullivanem k tomu dodávají: „Ryby neumí mluvit, ale pokud tahle něco říct chtěla, tak jistě to, aby lidé udržovali dál řeky a údolí čisté, aby recyklovali odpad a zbavovali se ho jen na určených místech.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist