https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kde-lezi-pravlast-psu-v-asii-tvrdi-genetici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kde leží pravlast psů? V Asii, tvrdí genetici

29.11.2011 05:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Domestikace vlků začala v jihovýchodní Asii, tvrdí švédští genetici
Domestikace vlků začala v jihovýchodní Asii, tvrdí švédští genetici
Milovníci psů by snad konečně mohli zjistit, odkud pocházejí jejich čtyřnozí miláčci. Podle švédských genetiků je pravlastí psů Asie, konkrétněji oblast jižně od Žluté řeky. Zde zřejmě poprvé člověk ochočil vlky, kteří začali žít v blízkosti lidských obydlí.
 

Psi žijí s lidmi nejméně 15 000 let, kde ale celá domestikace začala, se dosud nevědělo. Za území, odkud se psi rozšířili, pokládala věda oblast Blízkého Východu. Vědci z Královského technologického institutu (KTH) ale tvrdí, že mají „velmi silné důkazy“, že předchůdci dnešních domácích miláčků se rozšířili z jiného místa - z jihovýchodní Asie.

Geny, stavba těla i chování jasně ukazují, že psi jsou potomci vlků. Vědci se ale dosud nebyli schopní dohodnout, kde vlastně celý proces začal. „Naše analýza DNA potvrdila, že vlci se poprvé připojili k člověku v jižní Číně nebo jihovýchodní Asii,“ říká Peter Savolainen z KHT.

Podle něj je důkaz o původu psů velmi silný a potvrzuje ho dvojí výzkum genetické informace. Vědci se odvolávají na studium mitochondriální DNA, která se u většiny druhů dědí jen v mateřské linii a proto se využívá při studiu evolučních změn.

Podle Savolainena prý předchozí studie vůbec nezkoumaly vzorky z jihovýchodní Asie a proto tuto oblast úplně přehlédly.

Naopak jeho tým prostudoval vzorky DNA z celého světa. Ty ukázaly, že z kompletní sestavy genetické informace se zhruba polovina genů nacházela ve všech vzorcích, zatímco vzorky z jihovýchodní Asie obsahovaly kompletní set. Z toho vědci usuzují, že se geny musely s největší pravděpodobností rozšířit z Asie do dalších regionů. Znamená to ale také, že se zdomácnělí vlci museli z čínské oblasti šířit ve velkém množství.

„Zatímco jiné studie označily jako místo domestikace vlků Blízký Východ, my jsme nenašli žádný důkaz, který by to potvrzoval,“ dodal Savolainen. Jeho tým také našel drobné genetické změny způsobené křížením psů a vlků v dalších geografických oblastech, včetně Blízkého Východu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist